Het einde van 40 dagen bloggen

Morgen is het Pasen dus vandaag is het de laatste dag van de 40 dagen bloggen challenge. Impulsief als ik ben, besliste ik om mee te doen zonder een idee te hebben over wat ik kon schrijven of wat ik graag wou delen. Onvoorbereid beginnen was naar mijn gevoel echt geen goed idee. Ik hield het bloggen dan ook niet lang vol, al heb ik wel 27 berichten gepost op 40 dagen en is dat toch een pak meer dan daarvoor.

Het eerste en belangrijkste wat ik geleerd heb uit de voorbije dagen en weken is dat een planning en een goede voorbereiding noodzakelijk zijn om het vol te houden. Anders begin je er vol goede moed aan maar houd je het niet lang vol. Ik spreek/schrijf uit ervaring ūüėČ
Ik lees dat sommige mensen 1 x per week een paar uur tijd maken om de berichten voor een hele week te schrijven en in te plannen en dan ineens ook bijpassende foto’s te trekken. Dat lijkt mij eigenlijk nog wel de beste manier om aan te pakken.

Want ook foto’s is iets waar ik meer werk van wil maken. Ik werk 4 dagen in de week waarvan 3 lange dagen (om 8u vertrekken en om 19u terug thuis). Als ik thuis kom wil ik dan graag eerst iets eten en bekomen van de drukke dag. Daarna is het te laat en te donker om nog goede foto’s te trekken. Ik merkte dat ik daardoor sommige berichten niet gepost heb, omdat ik toch geen goede foto’s heb.

Ik denk nu dat bloggen toch niet echt iets voor mij is. Ik ben liever met het breien zelf bezig dan maar te bedenken en te zoeken wat ik zou kunnen schrijven. Ik moet er wel bij schrijven dat ik momenteel moe ben na een drukke en vermoeiende week dus ik ga dit allemaal even laten bezinken, een paar nachtjes over slapen, en dan probeer ik met een fris hoofd na te denken over de toekomst van het bloggen.

Creative Fair Play

Creative Fair Play is een positief manifest met 7 richtlijnen en best practices om een duurzame, succesvolle samenwerking met creatieve ondernemers mogelijk te maken, gestart door Flanders DC en Creative Network.

Ze zijn hiermee gestart omdat vooral de Vlaamse creatievelingen het beu zijn om gratis te werken en dus genoeg willen verdienen voor het werk dat ze leveren.
Er werd een lijst met 7 positieve engagementen tussen de freelance creatieveling en opdrachtgevers opgesteld.

 1. Gratis bestaat niet
  Vraag niets en werk niet gratis. Ook niet als ‘test’ want dat vraag je toch ook niet aan een bakker of advocaat? Een correcte vergoeding is de beste manier om duurzame kwaliteit in de creatieve sector mogelijk te maken.
 2. Vat wedstrijden positief op
  Voor zie een correcte vergoeding voor een wedstrijd die je organiseert. Beloon het proces, niet het resultaat.
 3. Regel de intellectuele eigendom
  Zonder overeenkomsten behoudt de auteur alle auteursrechten. Als je hiervan wilt afwijken, moet je een regeling treffen.
 4. Goede afspraken maken goede vrienden
  Noteer op voorhand de afspraken over de tussentijdse planning, de deadline… Bespreek ook eventuele opzegvoorwaarden.
 5. Hanteer redelijke termijnen
  Creativiteit kan alleen maar bloeien in een sfeer van vertrouwen en waardering. Hou je dus aan de afspraken. Respecteer de betalingstermijn en blijf bij het voorzien budget.
 6. Erken het werk van de maker
  Credits geven aan de creatieve ondernemer versterkt het engagement van de maker en geeft de opdrachtgever credibiliteit in de communicatie van het project.
 7. Gun elkaars vrijheid
  Klamp je niet vast aan exclusiviteitscontracten. Je moet uiteraard wel loyaal en discreet omgaan met de informatie die je tijdens de samenwerking uitwisselde.

Zelf maken

“Dat kan ik zelf maken”, denk ik vaak, vooral dan als ik opzoek ben naar een cadeautje.
Ondertussen heb ik wel al geleerd dat het mij niet lukt als ik tegen een te korte deadline iets gemaakt moet krijgen. Dan ga ik op het laatste moment toch maar naar de winkel om iets te gaan kopen.

Voordelen van breien

Dat breien ontspannend is, weet je waarschijnlijk wel al. Waarom zouden zoveel mensen het anders doen? Er wordt zelfs gezegd dat breien de nieuwe yoga is, maar dan vanuit je luie zetel.

Je zit wel in je zetel en bent dan fysiek niet actief maar je hersenen zijn heel erg actief. Door de verschillende steken (rechts, averechts, omslag…) te onthouden en deze ook te maken, moeten je beide hersenhelften samen werken. Bovendien komt daar ook nog eens de motoriek bij van de draad omslaan, de ene naald naar voorbrengen en door een gaatje in het breiwerk steken, etc.

Breiwerk neemt meestal ook niet veel ruimte in en is dus gemakkelijk mee te nemen. Als je dan ook nog met een project bezig bent waar je je niet te hard op moet concentreren, kan je samen met andere mensen breien waardoor je twee vliegen in één klap hebt.

Wol is niet bepaald goedkoop maar als je wol van goede kwaliteit koopt en goede kledingstukken breit, kan je zelf je kleren breien en moet je er dus geen nieuwe meer gaan kopen.

Foto’s trekken

Het moeilijke aan bloggen is, vind ik op dit moment, om goede foto’s te trekken of te vinden voor bij het blogbericht. Ik zou graag meer foto’s trekken omdat dat de tekstberichten wat opvrolijkt en verduidelijkt maar het komt er niet van. Ik heb er altijd wel een uitvlucht voor.

’s Morgens moet ik nog wakker worden en moet ik mij mentaal voorbereiden om naar het werk te gaan. ’s Avonds ben ik pas thuis als het bijna donker is en dan moet ik nog avondeten eten en paar huishoudelijke taakjes doen dus komt het er ook niet van. Op mijn vrije dagen heb ik dan vaak zoveel te doen dat ik het vergeet om foto’s te trekken. Of alleen voor de dag zelf maar niet voor de dag(en) erna…

Tegenwoordig post ik nog weinig foto’s op Instagram, gewoon omdat ik niet weet van wat ik een foto kan trekken. Hier wil ik terug verandering in brengen maar ben er nog niet uit hoe ik dat moet doen. Misschien toch maar een blogplanner gebruiken zodat ik weet wanneer ik wat ga publiceren?

Heb jij nog tips voor mij?

Beter breien

Nog een interessant artikel van Interweave dat ik graag wil delen: 5 projects to help improve your knitting.

Een meester in het breien worden is niet gemakkelijk. Je moet veel tijd besteden aan proeflapjes en projecten breien en informatie opzoeken en uitschrijven over de geschiedenis van het breien. Het klinkt interessant om een meester in het breien te worden maar de meeste van ons hebben geen tijd om er zoveel mee bezig te zijn. In plaats daarvan kiezen we projecten die ons iets leren en ons dus uitdagen zoals kabels breien, verkorte rijen, breien met meerdere kleuren…

Met dat in gedachten volgen hier 5 projecten waardoor je breivaardigheden zullen verbeteren of dat je zelfs nieuwe dingen zal leren:

improve your knitting with the dawson city pullover

Dawson City trui
Dit soort truien zijn de laatste tijd erg populair. Het is echter niet gemakkelijk om ze aan te passen aan jouw maat, vooral als je brede schouders of een grote boezem hebt. Sarah Solomon heeft heel goed nagedacht over dit ontwerp waardoor deze goed past, echt goed.

improve your knitting with the slippery slope socks
Slippery slope sokken
Deze sokken zijn prachtig. Ze zijn niet alleen kleurrijk, ze combineren verschillende technieken in een klein project, zoals kabels breien en kleurenschema’s lezen. Kies leuke sokkenwol uit en begin er aan.

ravelry wool studio vol. ii

Big sur pullover
Leuk om te breien, het patroon van Norah Gaughn is een makkelijke les in brioche breien. Leer meerderen en minderen in een steek, maak een rand met gedetailleerde steken.

the dahlia cardigan project might just improve your knitting

Dahlia trui
De charmante trui  van Dahlia Zoppetti is een staaltje techniek. De trui begint in het midden als een cirkelvormige kantmedaillon en groeit dus vanuit het midden naar buiten. De mouwen worden er achteraf ingezet maar dat is geen probleem omdat je tijdens het breien voorlopige steken maakt in een ander kleur van garen. Daardoor weet je waar de mouwen moeten komen.

improve your knitting with multiple yarn crafts

Koolhaas muts
Leren moet geen grote uitdaging zijn. Ge√Įnspireerd door architect Rem Koolhaas is de muts van Jared Flood opgebouwd uit een spiraalvormig rooster van kabelsteken. Het klinkt ingewikkeld maar het is verbazingwekkend eenvoudig. Als je kabels wilt leren breien maar geen tijd of zin hebt om een trui te breien, begin dan met deze muts.

Wat wil jij nog graag leren?

P.S. Ik zag achteraf pas dat je voor alle patronen moet betalen maar zo heb je wel al een idee hoe je je breivaardigheden kan verbeteren.

What about you #40dagenbloggeR?

Nog een tag, hoor ik je al denken. Ja, dat klopt maar het is geen tag zoals alle anderen tags.  Iedereen die deelneemt aan 40 dagen bloggen, kan lid worden van een Facebookgroep waar we elkaar inspireren en vooruit helpen. Zo kwam Barbara op het idee om een tag te maken over onszelf, over de blogger achter de blog.

Stel jezelf en de blog eens voor in max. 20 woorden 

Lize – 31 – Made by Lilo – handwerk – breien – lezen – creatief – eerder ochtendmens – verlegen – hoog sensitieve persoon – Leuven – bijberoep

Waarover ging je eerste blogbericht?

Dat weet ik niet meer en moet ik dus gaan opzoeken… Ik ben een 2-tal jaar geleden begonnen op een WordPress blog, dit is een WordPress website ūüėČ , en de eerste berichten die ik online zette waren de creaties die ik tot dan toe gemaakt had. Blijkbaar stond de golfbrekersjaal bovenaan op mijn lijstje.

Veranderde de blog al van stijl en inhoud in de loop der jaren? 

Ja! Al meer dan genoeg. Ik blog nog niet zo heel lang en ben van nature uit een onzekere persoon. Mix die twee dingen, dan kan je daaruit concluderen dat ik steeds aan het zoeken ben over hoe ik iets ga aanpakken en aan het nadenken over wat anderen graag lezen etc. Ondertussen weet ik wel dat ik mijn eigen gedacht en gevoel moet volgen omdat je het anders niet volhoudt, maar toch…

Wat wil je graag nog bijleren om je blog te verbeteren? 

Mooie foto’s trekken met mijn smartphone en deze eventueel ook bewerken. Ik vind het vooral moeilijk om foto’s te trekken als het donker is, ook met een fototoestel dat meer functies heeft dan een smartphone.

Als je slechts één blogpost mocht kiezen om je nieuwe lezers te laten lezen, welkeen zou dat zijn? 

Pff… Zo’n moeilijke vraag! Ik zou zeker aanraden om het bericht over (het ontstaan van) Made by Lilo te lezen omdat dit al een goede samenvatting geeft van wat je hier allemaal kan terugvinden.

Op welke (blog)skill van een andere #40dagenblogger ben je stiekem jaloers? 

Er zijn zoveel mensen waar ik jaloers op ben omdat zij dingen kunnen die ik ook wil kunnen. Om er een paar te noemen: de schrijfstijl van Kathleen, de heerlijke recepten die Fieke op tafel tovert en de creativiteit van Miss Pixie.

Voor welke samenwerking mogen ze je altijd contacteren? 

Ik lees het regelmatig dat bloggers gecontacteerd worden door een persoon of bedrijf om een samenwerking aan te gaan maar ik moet bekennen dat ik nog niet helemaal begrijp wat dat inhoudt. Daardoor zou ik liever nog niet gecontacteerd gecontacteerd worden maar wie weet kijk ik daar binnen een maand weer heel anders naar.

Waar, wanneer en hoe lang blog je meestal? 

Ik heb daar geen vaste plaats en schema voor. Meestal zit ik wel beneden in mijn woonkamer aan de laptop. Hoe lang ik blog hangt af van hoeveel inspiratie ik heb maar ik probeer om altijd een paar berichten ineens te schrijven zodat ik een paar dagen ‘rust’ heb.

Wat is je ultieme blogessential (naast de computer)? 

Ik ben aan het twijfelen of ik mijn smartphone camera of mijn idee√ęnboekje op de eerste plaats zou zetten. Voor mij zijn ze allebei evenwaardig. Het boekje misschien nog meer omdat ik daar in kan brainstormen en idee√ęn kan neerschrijven die dan later in een blogpost gegoten worden.

Welke bloggers die deelnemen aan #40dagenbloggen volg je op de voet en lees je zo vaak als mogelijk?

De berichten van Fieke en Kathleen lees ik altijd, reageren doe ik niet altijd omdat de situaties vaak anders zijn dan die van mij en ik het daardoor moeilijk vind gepast te reageren. Ook de blog van GewoonElke lees ik graag, zij heeft ook zo’n leuke schrijfstijl.

Hoe vergaat het bloggen je tijdens de #40dagenbloggen? Hoe pak je het aan? En zou je volgend jaar weer meedoen? 

Zoals ik gisteren al liet weten, zit ik even in een dipje, maar voordat dipje ging het bloggen beter dan ik op voorhand had kunnen denken. Ik heb niet echt een plan van aanpakken. Voordat de challenge begon heb ik allerlei idee√ęn opgeschreven waar ik over wil bloggen, die zou ik dan allemaal ‘verwerken’, maar dat is alleen in het begin gelukt. Ik heb vorig jaar ook meegedaan met deze uitdaging en weet eerlijk gezegd niet goed of ik volgend jaar terug zou meedoen. Als ik tegen dan genoeg inspiratie en idee√ęn heb, zal ik wel terug meedoen, anders is het echt wel moeilijk om 40 interessante berichten te bedenken.

Deel 1 tip of bemoedigend woordje om de andere bloggers een duwtje in de rug te geven. 

Schrijf waarover je wilt schrijven en waar jij je goed bij voelt.

Post hieronder een foto van hoe je nu aan het bloggen bent. Het leven zoals het is. 

 

 

Inspiratie

Ik lees het wel vaker, bij deelnemers aan de 40 dagen bloggen challenge, dat ze geen inspiratie hebben voor een nieuwe blogpost. In dat stadium zit ik nu.

In het begin ging het beter dan ik verwacht had want ik had al niet zo heel veel inspiratie maar nu val ik dus stil en ben ik bang om in herhaling te vallen.
Ik maak het mezelf ook wel moeilijk denk ik omdat ik eigenlijk alleen wil bloggen over iets wat met handwerken te maken heeft. Iemand die over zichzelf blogt en wat hij of zij meemaakt, kan volgens mij al makkelijker iets schrijven.

Waar haal jij je inspiratie voor een blogpost?

Wolvoorraad

Een paar dagen geleden kwam ik via Priegelblog een interessant artikel tegen op Facebook: “How I learned to stop stashing and use my yarn“. Het leek mij wel leuk omdat hier verder te bekijken en te bespreken.

Je wolvoorraad blijft maar groeien. Je blijft maar doorgaan met wol kopen, er niet van bewust dat je daardoor een monster voedt. Handgesponnen alpaca voor een vest? Ja, graag! Zelfstrepende sokkenwol? Ja! Vaatdoek katoen? Hoe kan ik daar nee op zeggen? Het garen blijft binnenkomen, een voor een, bol per bol en streng per streng, totdat je ineens de realiteit onder ogen ziet:

De wolvoorraad heeft het overgenomen.

Zodra jij je dit realiseert, duurt het even voordat je weet wat je eraan kan doen. Er zijn 5 stadia van “voorraadverzameling”:

yarn stash

 1. Ontkenning
  Je verbergt je wolvoorraad in een kast. Als het niet van de planken valt, is het er niet. Toch?
 2. Boosheid
  Je begint je te verzetten tegen de voorraad wol. Waarom heb je dat allemaal gekocht? Om jezelf te wijzen op die 100 paar sokken die je nog niet hebt gemaakt?
 3. Afdingen
  Je maakt een “afspraak” met je wolvoorraad: je gaat alleen nieuw garen kopen als al je kantgaren opgebruikt is. Twee sjaals gebreid, √©√©n nieuwe streng wol kopen.
 4. Depressie
  Waarom zou je breien? De voorraad zal toch nooit kleiner worden. Je hebt STABLE (STash Acquisition Beyond Life Expectancy) bereikt en het heeft zelfs geen zin meer om het gatenmonster te temmen.
 5. Aanvaarding
  Wacht, garen is een levenloos object dus je kan er mee doen wat je wilt! Brei er mee, gebruik het als speelgoed voor de kat, geef het weg, verbrand het garen in een vreugdevuur, wat dan ook. Jij bent de meester van de wolvoorraad!

Zodra je de macht over je wolvoorraad hebt herwonnen, is het gewoon een kwestie van het onder controle te krijgen. Dit zijn 3 belangrijke stappen om de voorraad te verkleinen:

 1. Stop met wol te kopen
  Dit is de moeilijkste stap. Omdat we zo van wol houden, hebben we er zo’n puinhoop van gemaakt. Het is zo moeilijk om die sokkenwol in de koopjes te laten liggen en een prachtige streng handgeverfde zijde te negeren. Als je niet genoeg zelfbeheersing hebt om ineens “cold turkey sheep” te gaan, kan je al proberen om “stash neutraal” te zijn en alleen wol kopen als je er ook opgebruikt hebt.
 2. Gebruik uw voorraad
  Er was een reden waarom je de wol gekocht hebt, en dat was waarschijnlijk niet om de rest van zijn leven in een plastiek doos begraven te worden. Heb je het gekozen voor een trui die je nooit hebt gemaakt? Bekijk wel patroon je er mee wou maken en doe dat dan ook. Als het oorspronkelijk patroon je niet meer aanspreekt, zoek dan een ander patroon en begin daaraan.
 3. Geef het weg
  We hebben allemaal een beperkte tijd om te breien, verspil het niet aan breien met garen waar je niet van houdt. Je kan uiteraard voor elk garen een patroon vinden maar als je het garen niet meer leuk vindt, moet je het loslaten. Laat je vrienden langskomen en garen kiezen uit jouw voorraad. Breng het naar de kringloopwinkel. Bel een woonzorgcentrum in de buurt en vraag of zij het kunnen gebruiken. Iemand anders zal het gebruiken; er is geen reden meer om het te blijven stapelen in je kast en maakt ook ruimte vrij in je hoofd.

Ik zit zelf in de afding fase en gebruik mijn wolvoorraad zonder er nieuwe te kopen.

In welke fase zit jij?