Als je al wat ervaring hebt met breien (of haken) zal je wel weten dat er allerlei hulpmiddelen bestaan om het jou gemakkelijker te maken. Ik som hier een aantal dingen op en leg uit waarom ze voor mij onmisbaar zijn.

Toerenteller 

Een echte must have voor iedereen die breit of haakt! In plaats van te tellen of te turven hoeveel rijen of toeren je al gebreid of gehaakt heb kan je een toerenteller gebruiken.
De analoge toerenteller zet je achteraan bij op je priem en daar moet je aan draaien als je een toer of rij gedaan hebt. Het voordeel aan deze toerenteller is dat hij niet per ongeluk van zelf verder telt zonder dat je gedraaid hebt. Het nadeel is dat je er aan moet draaien en dat is niet zo gemakkelijk met priemen in je handen.
Bij de digitale toerenteller moet je gewoon op een knop drukken en dan telt die op. Het nadeel is, vind ik, dat die soms per ongeluk op telt als je die ergens mee naar toe neemt bijvoorbeeld en dat hij gemakkelijk in ‘slaapstand’ gaat waardoor je er op moet letten dat je 2 x drukt om hem te laten optellen (je kan niet – 1 doen zoals bij de analoge toerenteller). Het voordeel is dat je hem als een ring rond je vinger kan dragen.

Afbeeldingsresultaat voor toerenteller breienAfbeeldingsresultaat voor toerenteller breien

Markeerringetjes

Als je bijvoorbeeld een sjaal in een bepaald patroon breit kan het gemakkelijk zijn om tussen elke patroon herhaling een markeerringetje te steken. Zo moet je niet continu tellen en weet je wanneer je opnieuw moet beginnen met het patroon.
Deze bestaan zowel in vorm van kleine ringetjes of een soort kleine paperclips die je dan ook gemakkelijk kan verplaatsen.

Afbeeldingsresultaat voor markeerring breien Afbeeldingsresultaat voor markeerring breien

Patroonhouder 

Wanneer je een iets moeilijker patroon moet volgen dat uitgetekend is met symbolen of ook als het lijn per lijn is uitgeschreven is het handig om een patroonhouder te gebruiken. Je kan de patroonhouder in een driehoek zetten waardoor het patroon recht voor je staat terwijl je aan het breien of haken bent. Bij de patroonhouder zit ook een latje dat magnetisch blijft ‘hangen’ waardoor je het patroon gemakkelijk kan volgen.

Afbeeldingsresultaat voor patroon houder breien

Blocking mats 

Wanneer je brei- of haakwerk klaar is, krult het vaak op. Omdat ongedaan te maken en de steken van je creatie mooier te doen uitkomen kan je het vastspelden op “blocking mats”. Je spant het werk goed op, spelt het vast met kopspelden en legt er dan natte, niet doorweekt!, doeken op en laat het zo drogen. Zo doe ik het tenminste maar er zullen nog wel andere manieren bestaan ook.

Afbeeldingsresultaat voor blocken mat breien

Sokken blokkers 

Sokken worden in het rondgebreid en zijn dus moeilijk(er) op te spannen op een mat. Maar maak je geen zorgen want ook daar bestaat een oplossing voor: de sokken blokkers zoals op de afbeelding hieronder. Over deze plastieken houders schuif je de sokken die je gebreid hebt zodat ze een mooiere vorm krijgen.

Afbeeldingsresultaat voor sokken spanners breien

Papier en pen

Ik hoor je al denken: papier en pen om te breien of te haken? Waar heb je dat nu weer voor nodig? Dat kan echt altijd van pas komen! Je kan opschrijven hoe je iets ervaren hebt. Was het aangenaam om met dat garen te breien? Werk je het liefst met metalen, bamboe of carbon naalden? Korte naalden van 20 cm of een rondbreinaald?
Maak je een sjaal of sokken waarvan je weet dat je ze nog eens wilt maken? Schrijf dan op hoeveel steken, rijen… Je gebreid of gehaakt hebt zodat je het weet voor de volgende keer. Allemaal onthouden lukt toch niet, volgens mij.

Afbeeldingsresultaat voor pen en papier

Wolpot

Een wolpot is wat het woord zegt: een pot waar je wol in kan steken. Meestal zit er in die pot een krullerige gleuf waar je de draad dan tussen kan steken zodat die niet in de war of in de knoop geraakt terwijl je aan het breien bent.

Afbeeldingsresultaat voor wolpot

Categorieën: Favorieten

1 reactie

curieuzeneuzemosterdpot · 16/09/2016 op 23:02

nog efkes, liesje en dan komt sinterklaas .. 😉

fijn weekend,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: