Ik hoor en lees regelmatig dat mensen hun hoofd- of bijberoep als zelfstandige graag uitoefenen maar dat ze het zo jammer vinden dat er zo veel administratie bij komt kijken. De administratie blijft dan liggen waardoor er meer werk is en het nog minder leuk is om er aan te beginnen.

Persoonlijk heb ik er geen probleem mee om mijn administratie te doen maar ik ben dan ook nog maar een “beginneling” en in hoofdberoep ben ik van opleiding medisch secretaresse dus als ik dan niet graag administratie zou doen, heb ik voor de verkeerde studierichting gekozen!
Wat ik wel merk is dat ik niet altijd goed weet hoe ik het moet aanpakken. Wat werkt het makkelijkste? Wat is het meest overzichtelijk?

Ik heb zo wel een “bijberoepboekje” waar ik al mijn notities en ideeĆ«n in bijhoud, als een dikke plastiek map met verschillende vakken in waar ik dan de papieren documenten in bewaar. Ook op mijn computer heb ik een mapje bijberoep maar in dat mapje is het vooral chaos en weet ik niet zo goed hoe ik het moet georganiseerd krijgen.
In het boekje heb ik bijvoorbeeld een pagina gemaakt met daarop alle ideeƫn voor 40 dagen bloggen, een pagina voor de bestellingen die geplaatst zijn, een pagina met ideeƫn voor workshops maar om eerlijk te zijn zit er geen structuur in en weet ik niet goed wat ik waar moet terugvinden.

Heb jij nog tips voor mij?


5 reacties

Danielle Cobbaert · 27/02/2018 op 15:51

Ik vind anders dat je wel goed georganiseerd bent, als ik naar je boekje kijk.

Wat de mappen op je PC betreft. Je kan misschien mappen maken van a-z. En die 26 mappen gebruiken om orde te brengen in je chaos.

Wat ik uit eigen ondervinding weet, is dat niet de manier waarop je iets doet je succes bepaalt maar de discipline om dingen te doen.

    admin · 01/03/2018 op 09:12

    Dat laatste is mooi verwoord šŸ™‚ en ga ik proberen te onthouden.

minoesjka2 · 28/02/2018 op 12:01

Nee, helaas, ik heb ook geen tips.
Ik zoek daar ook regelmatig naar, een goede manier om mijn administratie bij te houden, ook al heb ik geen bijberoep.
Ik denk dat je daar je eigen systeem in moet bouwen, en het vooral voor jou simpel moet houden, niet te veel posten bijvoorbeeld. Huis is bij mij bijv alles wat met het huis te maken heeft, dus huur, energie, ed

    admin · 01/03/2018 op 09:13

    Ik post nu wel elke dag iets maar heb dat niet echt concreet gepland. Alleen een lijst met ideeƫn gemaakt en als ik een idee uitgewerkt en gepost heb zet ik de datum daarachter.

Leen · 23/03/2018 op 13:54

Ik geef al mijn documenten op de computer gelijkaardige namen, die beginnen met de datum (bv 2018-03-23) en dan in een paar woorden waar ze over gaan, als het bv een factuur is van de Watergroep dan noem ik dat document ‘2018-03-23 Watergroep jaarlijkse factuur’. Ik zeg maar wat. En dan sorteer ik in mappen per soort, bv facturen bij facturen, loonfiches bij loonfiches, verzekeringsdocumenten bij verzekeringsdocumenten, etc. Zo blijft het min of meer overzichtelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: