Ken jij de Baktus sjaal al? Het is een driehoekige sjaal gemaakt door 2 soorten garens te combineren of als je liever een effen kleur hebt kan dat ook. Er zijn heel veel mogelijkheden voor de Baktus sjaal. Een eenvoudig model maar heel leuk om te dragen.

Het verhaal achter de naam Baktus 

Karius en Bactus (Noors: Karius og Baktus) is een Noorse kinderroman geschreven en geïllustreerd door toneelschrijver Thorbjørn Egner. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1949 en geproduceerd als een poppenanimatiefilm van 15 minuten door filmregisseur Ivo Caprino in 1954. Een Engelse vertaling van Mike Sevig en Turi Olderheim werd in 1986 in de Verenigde Staten gepubliceerd.

De hoofdpersonen zijn Karius (zwartharig) en Bactus (roodharig). Hun namen zijn woordspelingen op Cariës en Bacteriën en het zijn twee kleine “tandtrollen” die in holtes leven in de tanden van een jongen genaamd Jens. Ze hebben een heel goed leven, zeker als Jens witbrood met stroop eet en daarna zijn tanden niet poetst. Uiteindelijk worden hun huizen vernietigd door het werk van een tandarts en worden ze door de juiste tandheelkundige zorg uit Jens mond gespoeld.

Verschillende varianten 

Zoals steeds kan ik deze voor jou breien in het materiaal (katoen, bamboe, linnen, hennep…) en  de kleuren die jij wilt.  Maar wist je dat de Karius sjaal ook bestaat? Het verschil hier is dat de Baktus sjaal ribbels heeft en de Karius sjaal niet. Ook in de garendikte kan er gecombineerd worden: van dun kantgaren tot dikker garen voor bijvoorbeeld een trui of een combinatie van beide. Er zijn echt veel varianten mogelijk voor de Baktus sjaal!

De Baktus sjaal zoals je die op de foto ziet, is te koop in de webshop. Klik HIER om naar de productpagina te gaan.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: