As we speak #5

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik liet weten waar ik zoal mee bezig ben en ik ben weer met veel bezig dus dacht ik dat het nog eens tijd was voor een update.

Genieten van het mooie weer en de tijd die nu is vrijgekomen om te gaan sporten, te breien en zo veel meer.

Trots op mezelf omdat ik terug begonnen ben met start to run. Ik heb vandaag les 3 gedaan. Vorige keer ben ik denk ik tot aan les 8 geraakt en ben van plan om het deze keer langer vol te houden. Hopelijk lukt het!

Kijken naar weinig of niets omdat het zo mooi weer is en ik dan minder “nood” heb aan TV. Ik heb mijn Netflix-abonnement maar 1 maand gehouden want toen was het gratis en ik keek er naar mijn gevoel te weinig naar om waarde uit het geld te halen. Ondertussen ben ik gestopt met naar Thuis te kijken omdat dat te veel als een verplichting begon aan te voelen en ik al niet goed weet wanneer ik al die andere opgenomen progamma’s ga bekijken.

Bezig met een thuisstudie voor kindercoach. Al een aantal jaren zoek ik naar een nieuwe uitdaging. Ik wil zo graag met kinderen werken maar in grote groepen zoals een kleuterklas of een kinderdagverblijf is dat fysiek te zwaar voor mij. Dus dacht ik dat er niets anders opzat dan mij erbij neer te leggen dat ik eeuwig en altijd administratief werk zou moeten doen. Tot mijn nieuwe psycholoog mij er op wees dat er ook zoiets bestaat als kindercoach. Vandaar dus.
Ondertussen is mijn interim (vervangingscontract) gestopt dus ben ik terug werk aan het zoeken en sollicitatiegesprekken aan het voorbereiden.

Tegen dat dit bericht gepubliceerd wordt, ben ik een paar dagen heerlijk aan het uitwaaien aan zee! šŸ˜‰

Fiber muse

Welk type fiber muse ben jij? Omdat ik geen goede vertaling kan bedenken of vind, blijf ik de term fiber muse gebruiken.

Ben je een zoeker, een dromer, een mysterieuze of een gevende fiber muse? Elke muse creƫert om verschillende redenen, wat leidt tot verschillende transformaties. Waarom brei je en welke impact kun je creƫren met je breiwerk?

Op de website van Aroha Knits kan je een leuke test doen om te weten te komen welk type vezelgodin jij bent.

Wie is de fiber muse? Waar gelooft zij in? En wat nog belangrijker is, ben jij er een en wat voor soort fiber muse ben jij?

Kort gezegd is een fiber muse doordacht en avontuurlijk ingesteld en is breien een vorm van zichzelf creatief te uiten, andere helpen, een manier van zelfzorg en een pad naar diepere verbinding met de wereld om haar heen.

Er zijn 4 soorten fiber muses: de dromer, de zoeker, de gever en de mysticus. Al deze fiber muses hebben dezelfde kwaliteiten maar iedereen uit dit speciaal type van magie op een andere manier. Deze test (klik) helpt je te onthullen welk type fiber muse jij bent en hoe jij haar meer aanwezig kan laten zijn in je leven.

Als je de test doet, krijg je nadien een e-mail met een pdf-bestand waarin uitleg staat over jouw type. Hierover geef ik in een volgende blogpost meer uitleg.

Vlekkeloze afwerking

Ik heb problemen met het afwerken van mijn breiproject. Dat wil zeggen, ik voltooi een gebreid project, maar het ziet er nooit echt goed uit en zeker niet zo goed als op de foto.

“Afwerking” verwijst naar al die extraatjes die een gebreid project er fantastisch laten uitzien. Als je een kledingstuk wilt dat er handgemaakt uitziet, niet zelfgemaakt dan zijn de juiste naden en pasvormen van de mouwen heel erg belangrijk. Hier volgen een paar tips.

 1. Plan de afwerking vanaf het begin

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar een goede afwerking begint bij het breien van het kledingstuk. Mooi gebreide kantsteken zijn belangrijk: ze creƫren een opgeruimde vlecht aan de rand van uw kledingstuk. Om een kantsteek te maken haal je de eerste steek averechts af met de draad voor het werk en de laatste steek brei je gewoon rechts. Zorg dat je hiervoor 2 extra steken aan het patroon toevoegt zodat je het patroon zelf niet verandert.

2. De perfecte naden

De inkepingen zijn een grote hulp bij het naaien maar er bestaan ook tips en trucjes voor de perfecte matrassteek. Dichterbij de rand naaien zorgt voor minder “bulk” maar ook voor een minder stevige, meer zichtbare naad. Denk aan wat je aan het maken bent: een zware trui vereist sterke naden die bestand zijn tegen slijtage, een delicate kanten top vraagt een veel lichtere naad en voorzichtigere aanpak.

3. Omarm verkorte rijen

Bij veel patronen werk je de schouders af door een paar steken aan het begin van elke rij af te kanten. Om dit nogal omslachtig is, wordt er aangeraden om verkorte rijen te gebruiken. De combinatie van verkorte rijen en een afkanting met 3 naalden creƫert een perfecte, dunne naad die sterk genoeg is om een zakje met stenen te dragen.

4. Het beste compliment is helemaal geen compliment

Een goede afwerking zorgt er voor dat mensen het kledingstuk zien en niet hoe het kledingstuk gemaakt is. Maar soms wil je de aandacht net vestigen op je vaardigheden. Probeer in dit geval de randen vast te maken met een gehaakte ketting in een contrasterende kleur. Het ziet er heel mooi uit en je ziet duidelijk welke steken je moet oppakken.

Dit is een vrije vertaling van “Give your knieling a flourish with flawless finishing“. De foto’s zijn afkomstig van Interweave.

 

Babywikkelvestje

Eind maart kreeg ik er 2 achterneefjes bij. Omdat ik geboortekaartjes verzamel, had ik gevraagd aan de ouders of ze toevallig nog een kaartje over hadden. Ja hoor, dat was zo en ik mocht zeker ook eens op bezoek komen. Dat leek mij wel een leuk idee. Voor wat, hoort wat šŸ™‚ dus ging ik op zoek naar een leuk cadeau dat ik makkelijk zelf kon maken. Ik zou het 2 x maken, voor de tweeling, dus er mocht niet te veel werk aan zijn.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik op de website van Veritas terecht. Op de pagina van Atelier Veritas staan allerlei patronen en werkbeschrijvingen (ook voor juwelen bijvoorbeeld). Daar vond ik het patroon van dit wikkelvestje. Het zag er redelijk eenvoudig uit en wordt gebreid met Apilou, dat mooie kleurrijke garen waar ik al zolang iets mee wou breien. Dat kwam dus dubbel goed uit.

Vol goede moed begon ik te breien. Het zijn leuke vestjes om te breien en bovendien niet te moeilijk. Dus ik zou er een groen en een blauw breien en dan met leuke knoopjes en een mooi lintje binnenin afwerken. Jammer genoeg had ik de tijd niet om er 2 te maken dus bleef het bij Ć©Ć©n en ga ik van de andere bol Apilou een ander model van truitje maken om ooit eens aan een ander baby’tje cadeau te geven.

Maak jij je (geboorte)cadeaus zelf?

 

Privacy

Het is bijna 25 mei 2018. Waarom deze datum zo belangrijk is? Omdat er dan een nieuwe wet in werking gaat over de verwerking van persoonsgegevens. De privacywet is wat aangepast en geldt nu binnen heel de Europese Unie.

Omdat er al zoveel over gezegd en geschreven werd, heb ik mij er toch ook maar eens overgebogen. Vandaar dat je nu een cookiemelding krijgt als je deze website bezoekt. Ook heb ik een privacy policy opgesteld.

laptop-3233780__480.jpg

Houd jij rekening met deze nieuwe wetgeving?

Offline

Eind vorige week kreeg ik ineens de melding dat deze website gehackt was. Dat was schrikken! Gelukkig heeft de host mij goed en snel geholpen. Ik heb weer veel bijgeleerd. Zo zie je maar dat je altijd kan leren uit je fouten.

Offline kan soms deugd doen, merk ik nu ook. Ik heb meer tijd om te breien en tegelijk heb ik terug meer inspiratie voor nieuwe blogposts. Hoe dat ik het ga aanpakken weet ik nog niet, maar dat is niet belangrijk. Vanaf nu wil ik proberen om meer naar mijn gevoel te luisteren, en iets met jullie te delen als ik daar zin in heb, in plaats van me aan de maandelijkse categorieƫn te houden.

Blogperfectionist

Al een aantal dagen ben ik aan het denken “Ik moet nog eens iets op mijn blog posten”, “Ik ben niet goed bezig zo”. Dat moeten en mezelf dingen opleggen herken ik wel van in het dagelijks leven maar ik had toch nog niet meteen door dat ik daardoor geen blogpost getypt kreeg. Tot ik vanmorgen de post van GoAnnelies las over blogperfectionisme. Zo herkenbaar! Bedankt om dit te delen Annelies, want dit inspireerde mij om opnieuw te beginnen bloggen šŸ˜‰

Tot voor kort dacht ik eigenlijk dat ik geen perfectionist was. Heb je die rommel in mijn huis al eens gezien? Als er bezoek komt, heb ik altijd nog veel werk met de afwas. Ik weet graag op voorhand als er bezoek komt want dan kan ik de rommel nog snel in kasten stoppen. Dankzij de nieuwe psycholoog leerde ik dat perfectionisme niet alleen te maken heeft met alles recht leggen etc. Het heeft ook te maken met bevestiging nodig hebben, alles goed willen doen voor de anderen, etc. Zo wil ik dus altijd blogposts schrijven die in een bepaalde categorie kunnen geplaatst worden en die categorie komt dan zeker 1 x per maand terug. Je voelt het al aankomen vermoed ik, ik maak het mezelf moeilijk en leg mezelf te veel regels op waardoor het bloggen er niet van komt.

Het is best om een planning te hebben en 2 of 3 x per week een blogpost te publiceren zodat je lezers weten wanneer ze een nieuw bericht mogen verwachten. Pff… Zo vaak? Over wat moet ik dan allemaal schrijven? Gaat dat niet te saai worden?

Ik ben al jaren op zoek naar mezelf en wat ikzelf echt graag wil en ik denk dat dit wel samenhangt, hoe raar het ook klinkt, met deze blog. Wat als ik nu eens zou gaan bloggen als ik er zin in heb? Over onderwerpen waar ik het graag over heb? Of het nu 3 x per week is of minder. Dat maakt toch niet uit! Ik moet meer doen waar ik mij goed bij voel en minder doen wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Dat ga ik nu, blogsgewijs, proberen en dan zie ik wel weer wat dat oplevert.

Het einde van 40 dagen bloggen

Morgen is het Pasen dus vandaag is het de laatste dag van de 40 dagen bloggen challenge. Impulsief als ik ben, besliste ik om mee te doen zonder een idee te hebben over wat ik kon schrijven of wat ik graag wou delen. Onvoorbereid beginnen was naar mijn gevoel echt geen goed idee. Ik hield het bloggen dan ook niet lang vol, al heb ik wel 27 berichten gepost op 40 dagen en is dat toch een pak meer dan daarvoor.

Het eerste en belangrijkste wat ik geleerd heb uit de voorbije dagen en weken is dat een planning en een goede voorbereiding noodzakelijk zijn om het vol te houden. Anders begin je er vol goede moed aan maar houd je het niet lang vol. Ik spreek/schrijf uit ervaring šŸ˜‰
Ik lees dat sommige mensen 1 x per week een paar uur tijd maken om de berichten voor een hele week te schrijven en in te plannen en dan ineens ook bijpassende foto’s te trekken. Dat lijkt mij eigenlijk nog wel de beste manier om aan te pakken.

Want ook foto’s is iets waar ik meer werk van wil maken. Ik werk 4 dagen in de week waarvan 3 lange dagen (om 8u vertrekken en om 19u terug thuis). Als ik thuis kom wil ik dan graag eerst iets eten en bekomen van de drukke dag. Daarna is het te laat en te donker om nog goede foto’s te trekken. Ik merkte dat ik daardoor sommige berichten niet gepost heb, omdat ik toch geen goede foto’s heb.

Ik denk nu dat bloggen toch niet echt iets voor mij is. Ik ben liever met het breien zelf bezig dan maar te bedenken en te zoeken wat ik zou kunnen schrijven. Ik moet er wel bij schrijven dat ik momenteel moe ben na een drukke en vermoeiende week dus ik ga dit allemaal even laten bezinken, een paar nachtjes over slapen, en dan probeer ik met een fris hoofd na te denken over de toekomst van het bloggen.

Creative Fair Play

Creative Fair Play is een positief manifest met 7 richtlijnen en best practices om een duurzame, succesvolle samenwerking met creatieve ondernemers mogelijk te maken, gestart door Flanders DC en Creative Network.

Ze zijn hiermee gestart omdat vooral de Vlaamse creatievelingen het beu zijn om gratis te werken en dus genoeg willen verdienen voor het werk dat ze leveren.
Er werd een lijst met 7 positieve engagementen tussen de freelance creatieveling en opdrachtgevers opgesteld.

 1. Gratis bestaat niet
  Vraag niets en werk niet gratis. Ook niet als ‘test’ want dat vraag je toch ook niet aan een bakker of advocaat? Een correcte vergoeding is de beste manier om duurzame kwaliteit in de creatieve sector mogelijk te maken.
 2. Vat wedstrijden positief op
  Voor zie een correcte vergoeding voor een wedstrijd die je organiseert. Beloon het proces, niet het resultaat.
 3. Regel de intellectuele eigendom
  Zonder overeenkomsten behoudt de auteur alle auteursrechten. Als je hiervan wilt afwijken, moet je een regeling treffen.
 4. Goede afspraken maken goede vrienden
  Noteer op voorhand de afspraken over de tussentijdse planning, de deadline… Bespreek ook eventuele opzegvoorwaarden.
 5. Hanteer redelijke termijnen
  Creativiteit kan alleen maar bloeien in een sfeer van vertrouwen en waardering. Hou je dus aan de afspraken. Respecteer de betalingstermijn en blijf bij het voorzien budget.
 6. Erken het werk van de maker
  Credits geven aan de creatieve ondernemer versterkt het engagement van de maker en geeft de opdrachtgever credibiliteit in de communicatie van het project.
 7. Gun elkaars vrijheid
  Klamp je niet vast aan exclusiviteitscontracten. Je moet uiteraard wel loyaal en discreet omgaan met de informatie die je tijdens de samenwerking uitwisselde.

Zelf maken

“Dat kan ik zelf maken”, denk ik vaak, vooral dan als ik opzoek ben naar een cadeautje.
Ondertussen heb ik wel al geleerd dat het mij niet lukt als ik tegen een te korte deadline iets gemaakt moet krijgen. Dan ga ik op het laatste moment toch maar naar de winkel om iets te gaan kopen.