Al sinds zijn studies aan de Antwerpse Modeacademie koestert Christian Wijnants een voorliefde voor mooi breiwerk. Knack trok met hem naar het Spaanse La Llacuna, waar zijn truien geproduceerd worden in breigoedatelier Parrillus.

Het verhaal van Parrillus start in 1986. De vader van Josep, een technieker in een textielbedrijf, besluit om zijn eigen bedrijf op te richten. Hij keert terug naar zijn geboortedorp La Llacuna, waar hij zijn atelier opricht, midden in de natuur. Hij mikt meteen hoog en is de eerste Spaanse breigoedfabrikant die investeert in Japanse hightech machines van Shima Seiki, bedoeld voor vlakbreien en rondbreien, een techniek waarbij een kledingstuk in één geheel gebreid wordt, dus zonder naden.

“Toen mijn vader met pensioen ging, heb ik het bedrijf overgenomen”, zegt Josep Puig Romeu. “Ik ben in het familiebedrijf beginnen werken toen ik negentien was en heb er tien jaar over gedaan om de finesses van het vak te leren. Ik leer nog altijd bij. Breiwerk is een technisch moeilijk product. Er kruipt veel tijd in het programmeren van nieuwe modellen, motieven en kleurencombinaties. Als fabrikant moet je een meerwaarde kunnen bieden, anders ben je verloren. Designers komen met schetsen en met het soort garen waarmee ze willen werken, wij dokteren technische oplossingen uit. Het samenwerken aan een creatie geeft veel voldoening. Dat is ook de reden waarom ik mijn bedrijf kleinschalig wil houden: ik wil het allemaal kunnen blijven opvolgen. Zoals het nu is, is het goed. We werken midden in de natuur, een groot contrast met de modewereld die zo jachtig is. Het houdt ons in balans.”

“Ik werk graag met ontwerpers zoals Christian Wijnants. Er is wederzijds respect en ook qua ethiek zitten we op dezelfde golflengte. Hij koestert veel liefde voor het vak en wil in de eerste plaats schoonheid brengen. Dat is het grootste verschil met grote groepen die geleid worden door investeerder die louter naar cijfers kijken. Het stoort mij dat luxegiganten truien in China laten maken voor een paar dollar en ze in hun boetiek verkopen voor 900 euro. Het gebeurt wel vaker dat ik prototypes maak voor grote huizen en daarna geen bestelling krijg door de prijs. Ik vind het nochtans belangrijk om mijn grenzen te blijven verleggen. We zijn het soort fabrikant dat niet voor de volumes gaat, maar wel voor de kwaliteit. Minder maar beter, is onze filosofie. Ik voel mij daar goed bij.”

In Parrillus heeft Christian Wijnants de ideale partner voor zijn naadloze truien gevonden. Het zijn klassiekers waarvan het kleurenpalet elk seizoen aangepast wordt. “We brengen dit model elk seizoen, in verschillende versies: kort of lang, met bloothals of met rolkraag. De klanten blijven erom vragen”, zegt Christian. “Door de jaren heen heb ik voor elke breispecialiteit de juiste leverancier gevonden. Het zijn allemaal producenten die hun job met passie doen. Het is fijn om samen te werken aan een mooi product. Breiwerk is altijd mijn dada geweest, al van toen ik op de modeacademie zat. Ik vind het zo fascinerend omdat je van een draad je eigen materiaal kunt samenstellen, in de vorm die je zelf wilt. Met breiwerk kun je rond het lichaam werken, het is een materiaal dat zich op ene heel elegante manier aanpast aan het lichaam. In mijn creaties komt eerst het materiaal, dan de vorm.”

Categorieën: Uncategorized

1 reactie

Johanna · 29/03/2019 op 10:23

Ja dat is ook niet zo het hoort een trui elders voor weinig laten maken er er vervolgens grof geld aan verdienen. Mooi verhaal.
Ik vind het soms lastig om bij jou te reageren, soms lukt het en soms niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: