In een circulaire mode-industrie houden zowel designers, producenten, retailers als consumenten rekening met de volledige levenscyclus van een kledingstuk.

De concepten ‘circulaire economie’, ‘cradle-to-cradle’ en ‘closed loop systems’ zijn sinds enkele jaren breder verspreid geraakt en worden meer en meer naar voor geschoven als de fundamenten van een nieuw economisch systeem dat onze huidige groei in stand zou kunnen houden. De vraag die hier gesteld wordt is: hoe kunnen we onze grondstoffen efficiënter inzetten en zo lang mogelijk in de loop houden, zonder afval te veroorzaken?

VAN CRISIS NAAR OPPORTUNITEIT

Waar de nadruk voordien vooral lag op de gevaren van de toenemende schaarste en de angst dat het afnemen of remmen van consumptie onze economische groei in de weg zou staan, worden er binnen de circulaire economie opportuniteiten naar voren geschoven om waarde te halen uit andere businessstrategieën.

VAN ‘PLANNED OBSOLESCENCE’ NAAR ‘LONGEVITY BY INTENTION’

‘Planned obsolescence’ (of geplande veroudering) is een businessstrategie die als doel heeft om de frequentie van aankopen hoog te houden, door bewust een korte levensduur in te bouwen in het product. Deze strategie werd tijdens de industriële revolutie ingevoerd om de economie aan te zwengelen, en om de capaciteit van de fabrieken op peil te houden.

Er bestaan twee vormen van ‘planned obsolescence’:

  • Technische veroudering: waarbij een product zo ontworpen is dat het snel stuk zal gaan of versleten zal zijn.
  • Stilistische veroudering, als het tegendeel van ‘tijdloos design’: het zorgt ervoor dat we een product snel willen vervangen door een nieuwere versie omdat de stijl verouderd is.

De circulaire economie is in alles het tegenovergestelde van deze geplande veroudering.  Ze omarmt het principe van ‘longevity by intention’ (een geplande lange levensduur).

Volgens dit laatste principe kunnen de biologische stromen na gebruik terugkeren naar hun natuurlijke oorsprong, terwijl technische componenten (synthetisch, man-made) blijven circuleren, zonder schade te veroorzaken of afval te creëren.

Om de overgang naar een circulaire economie te versnellen, worden bedrijven en andere actoren aangemoedigd om verschillende strategieën te adopteren en acties te ondernemen. Als modeondernemer heb je de kans om een verandering te bewerkstelligen en invloed uit te oefenen op de levenscyclus van een kledingstuk. Deze levenscyclus wordt onderverdeeld in volgende fases:

  • Grondstoffen
  • Ontwerp
  • Productie
  • Verkoop
  • Gebruik
  • Einde leven

Per fase biedt Close The Loop 5 strategieën aan die je kan implementeren om mee te werken aan een circulaire mode-industrie. Vanuit de redenering dat het onmogelijk is om alle strategieën op alle schakels in de keten toe te passen, wil deze gids motiveren om een aantal haalbare strategieën uit te kiezen. De haalbaarheid van een strategie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren (zoals bijvoorbeeld de grootte, de producten en de locatie van de onderneming).

De tool bevat ook een heleboel concrete tips en tricks gelinkt aan bestaande platformen, reeds uitgevoerd onderzoek en organisaties die belangrijk werk verrichten binnen de circulaire economie.

In de cases databank worden gaandeweg steeds meer voorbeelden opgenomen die inspirerend zijn voor ondernemers en consumenten. Momenteel bevat de database meer dan 350 cases.

close the loop planner

Wie rondsnuistert op deze website, merkt meteen dat er een enorme hoeveelheid aan informatie beschikbaar is. Om deze ‘mini-Wikipedia’ rond duurzame mode toch behapbaar te maken, lanceerde Flanders DC in 2018 de Close The Loop Planner. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst loodsen we je door alle schakels. Zo dagen we je uit om alle aspecten van duurzaamheid in je onderneming onder de loep te nemen. Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld, krijg je jouw actiepunten op korte en lange termijn samengevat, en kan je meteen aan de slag.

Bron: Close the loop, a guide towards a circular fashion industry


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: