De eerste en meest logische stap naar duurzame of circulaire mode begint bij het ontwerp. Waar ‘fast fashion’ geen probleem maakt van het feit dat iets uit elkaar valt na enkele wasbeurten, kiest de circulaire mode specifiek voor het weg-ontwerpen of vermijden van afval. In eerste instantie wordt gekeken naar het creëren van producten met een lange levensduur; dingen die we écht graag willen hebben, maar ook houden. Een tijdloos ontwerp en een bovengemiddelde kwaliteit zijn hierbij belangrijke voorwaarden.

De meesten zullen het herkennen: die enkele items in onze kast die we jarenlang hebben gedragen. Stuks die nog van grootmoeder tot bij kleindochter zijn beland, het eerste paar leren handschoenen dat je van je vader kreeg of die unieke designerschoenen waarvan je geen afscheid kan nemen. Dit zijn natuurlijk uitzonderlijke voorbeelden waarvan we misschien geen 20 items bezitten, maar ze zijn daarom niet onbelangrijk om in acht te nemen binnen een duurzame mode-industrie. Er bestaat vandaag de dag een niet te onderschatten beweging die focust op duurzaamheid in de zin van ‘een lang leven’ en daarom veel aandacht schenkt aan kwaliteit, en niet enkel bij de premium merken.

LANGE LEVENSDUUR

Als ontwerper heb je de keuze om voor duurzaamheid te gaan en te kiezen voor producten die lang meegaan, om de tijd te nemen voor kwaliteit en het belang van klantentevredenheid daarbij voorop te stellen. Het draait allemaal om het maken van kleding die lang meegaat en waar mensen graag zorg voor willen dragen.

TIJDLOOS DESIGN

Aanhangers van slow fashion klagen de excessen aan waar de fast fashion-industrie voor heeft gezorgd. Waar vroeger uitgegaan werd van twee tot vier nieuwe collecties per jaar, gaat het nu zo ver dat trends vanop de catwalk binnen de zes weken in de winkels liggen. In de grote ketens spreekt men over 30 tot 50 collecties per jaar.

De slow fashion-beweging gelooft dat dit niet kan zonder kwaliteitsverlies, soms in combinatie met niet al te fraaie arbeidsomstandigheden. Daarnaast werkt deze snelheid het wegwerpgedrag in de hand.

Bron: Close the loop


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: