Gisteren maakte ik een uitstap naar het verre Kortrijk want bij Bart & Francis was er een workshop genaamd “de garendokter”. Ik had al wel van hen gehoord en had hun stand ook al gezien op de Nederlandse breidagen maar ik vind altijd dat zij zo’n speciale garens verkopen dat ik niet goed weet wat ik ervan kan maken dus toen Dominique vroeg of er iemand wou meegaan, heb ik niet lang getwijfeld.

We spraken af om 11 uur om dan samen de trein te nemen van Leuven naar Kortrijk. Het was een lange rit maar gelukkig hadden we iets mee om te breien en ging de reis toch nog redelijk snel voorbij!
Om 13 uur kwamen we aan bij Bart & Francis. Eerst kreeg iedereen iets om te drinken waarna we allemaal in een grote kring gingen zitten en luisterden naar de uitleg van Francis. Persoonlijk dacht ik dat hij ons meer informatie zou geven over alle soorten garen die er bestaan, hij deed dat wel maar aan de hand van onze vragen waardoor het niet zo gestructureerd was.

Francis zijn uitleg was technisch, een beetje te technisch voor mij, maar langs de andere kant vond ik het ook wel interessant hoe hij breien koppelt aan wiskunde en andere wetenschappen.
Als relatief beginnende of nog niet zo ervaren breister heb ik geleerd en opgeschreven dat – de naalddikte die je nodig hebt voor een bepaald garen afhangt van wat je er mee wilt breien. Als je bijvoorbeeld een truitje in mohair wilt breien heb je een naald van 4 mm nodig, wil je een omslagdoek of sjaal breien met mohair gebruik je beter een 7 mm naald etc.
– als je met zijde breit moet je dat goed aanspannen en gebruik je dus best een nummer kleiner dan wat je normaal zou doen. Bovendien heeft zijde geen rek maar als je er iets mee breit zakt het uit omdat het zo glad is.
– als je in garter stitch (= altijd recht breien) breit moet je altijd de juiste naalddikte gebruiken en zeker ook elastische draden.
– het garen merino puur past zich snel aan aan temperaturen, zowel koude als warmte, dus ideaal voor in de winter en de zomer.
– met linnen garen brei je best alleen in jersey of tricotsteek (= 1 naald rechts, 1 naald averechts) en zeker geen 3D effecten zoals kabels breien met linnen want dat “verdwijnt” door de structuur van het garen.
– viscose is een plantaardig garen dat mooi glanst maar stugger aanvoelt. Door de brandproef daar op toe te passen kan je zien of het alleen uit viscose bestaat (oranje vlam) of er ook iets anders als nylon bij zit (blauwe vlam in het midden).
– een draad die afwisselt van dik, naar dun, naar dik, naar dun… noemt men een ondulerende draad. Met dit soort garen brei je een proeflapje van 20 x 20 cm (ipv 10 x 10 cm) en speld je het op om de steken te kunnen tellen, eventueel duid je de steken ook aan door puntjes te zetten met en viltstift.

0__3191_s_ms2-rvf_1

Bron: Bart & Francis

Tijdens de pauze werden we verwent met een heerlijk gebakje. Te mooi om op te eten, of toch bijna.

sterrensteek01

Bron: Handwerkles 

Na de pauze werden we aan het werk gezet en werd ons uitgelegd hoe we de bloemetjessteek of stersteek moesten breien. Een hele mooie steek maar ik vond het echt geen gemakkelijke steek… Ik zal hieronder proberen uit te leggen hoe je die moet breien:
– 5 steken opzetten door van 1 steek 3 steken te maken en dan nog eens uit 1 steek 2 steken
– De 2 eerste en 2 laatste steken zijn kantsteken die je altijd gewoon breit zoals ze zich voordoen (rechts aan de goede kant, averechts aan de achterkant).
– Dus je hebt 5 steken opstaan waarvan je de eerste 2 rechts breit, 1 steek meerderen tot 3 steken en dan terug 2 steken rechts.
– Dit doe je verder tot op de gewenste hoogte.
– Je keert averechts terug.
– Je breit weer 2 steken rechts, 1 steek meerderen tot 3 steken, 1 steek rechts en dan maak je van 3 steken 3 steken: breit 3 steken samen zodat zogezegd 1 steek hebt en dan maak je daar 3 steken van zoals je in het begin ook deed, 1 steek rechts, 1 steek meerderen tot 3 steken en 2 steken rechts.
– Om terug te gaan brei je 2 kant steken, 2 steken samen, volg je het patroon, 3de en 4de laatste steek brei je terug samen en dan terug 2 kant steken. Dit doe je zowel aan de rechte als aan de averechte kant.

Er werd ook uitgelegd hoe je kan opzetten met een picotrandje maar omdat ik nog zo druk bezig was met de bloemetjessteek heb ik die uitleg niet meegevolgd.

Helemaal op het einde mochten we nog even in het magazijn gaan kijken. Wat een mooie garens hebben ze toch! Langs de ene kant was het jammer dat de ‘Leuvenaars’ niet veel tijd hadden maar voor onze portemonnee was het wel goed 🙂

Ik kocht 3 strengen Merino Sock 75/25 voor de mooie prijs van € 16.

15781702_1813635918912288_2720746170597982729_n-1

Categorieën: Uitstappen

8 reacties

Dominique · 28/12/2016 op 11:28

Blij dat je het leuk vond, en je hebt echt wel goed alles genoteerd!

Atelier Rosan · 28/12/2016 op 11:39

Wat een leuke uitstap! Spijtig dat het voor mij wat ver weg was, anders had ik wel mee gegaan. Ik ga zeker die steek eens uitproberen. Bedankt voor de beschrijving!

    Lize · 28/12/2016 op 13:19

    Voor jou zijn andere dingen dan dichterbij he 😉 Ik hoop dat de steek lukt. Laat je mij iets weten?

nobutterfly · 28/12/2016 op 12:20

oh, leuk met die rij in een andere kleur!

filologiablog · 29/12/2016 op 14:47

Wat een leuke ervaring!

Hilde · 29/12/2016 op 19:56

Leuk dat je er zoveel plezier aan hebt beleefd. En wat een mooie steek, die wil ik (ooit) ook wel eens uitproberen. Lijkt me mooi voor bijvoorbeeld een kussenhoes.

    Lize · 30/12/2016 op 09:28

    Ik vind het ook een mooie steek maar heb er het geduld niet voor, vrees ik.

Terugblikken en vooruit kijken – Made by Lilo · 31/12/2016 op 19:25

[…] naar het Fries museum breien in Leeuwarden (toen niets over geschreven), de breidagen in Zwolle en de garendokter in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: