Onlangs is er veel gesproken over de prijs van breipatronen. Veel ontwerpers en bedrijven hebben de prijs van de patronen een beetje verhoogd. Omwille van de transparantie en zo dat de breiers kennis hebben over het product dat ze gebruiken, dacht ik dat het leuk zou zijn om dieper in te gaan op waarom deze pdf’s steeds meer gaan kosten.

Een breipatroon heb je zo snel gekocht, op een paar seconden tijd, maar heb jij je ooit afgevraagd wat er allemaal nodig was om dat breipatroon te maken?

Voor deze post vroeg Thread&Ladle 4 andere ontwerpers hoelang het duurt voordat ze alle taken hebben voltooid die nodig zijn voor het maken van een breipatroon. De volgende antwoorden zijn hierop gebaseerd, tenzij anders aangegeven.

Om duidelijk te zijn, dit artikel gaat over digitaal gepubliceerde pdf-patronen. Gedrukte patronen en boeken behoren tot een heel andere orde.

Stappen voor het maken van een pdf-breipatroon:

 • Een voorbeeld breien
  Een kledingstuk breien kan 42 tot 86 uur duren of zelfs nog veel langer. In dit onderzoek was het minstens 20 uur en maximum 120 uur. Het klopt dat sommige ontwerpers dit deel uitbesteden maar zij zijn dan wel veel geld kwijt aan de personen die het voor hen breien.
 • Schrijf het patroon en zet het in de goede volgorde
  Dit kan tussen de 4 en 12 uur duren. In dit onderzoek schommelde het tussen 1 en 20 uren.
 • Bewerk het patroon
  Dit deel wordt meestal uitbesteed aan een technische redacteur maar vergt toch ook tijd van de ontwerper van het patroon, dit schommelt tussen de 1 en 10 uur.
 • Test het patroon
  Sommige ontwerpers testen hun patronen niet, anderen zijn hier 6 uur mee bezig, vaak wordt aan mensen die breien gevraagd om een patroon te testen.
 • Fotografeer het voorbeeld
  De tijd die hier aan besteed wordt hangt van veel verschillende factoren af dus er zijn grote verschillen in, tussen een half uur of als je bijvoorbeeld met een model werkt tot 6 uur voor 1 patroon.
 • Lay-out
  Hier wordt tussen de 1 en 3 uur tijd aan besteed.
 • Patroon support
  In deze tijden verwachten mensen dat je altijd bereikbaar bent en onmiddellijk hulp kan bieden als ze een vraag hebben. Mensen vragen om een bepaalde breitechniek uit te leggen voordat ze het patroon gaan breien en daar kruipt heel veel tijd in.

Om een kwaliteitsvol breipatroon te publiceren heb je dus tussen de 53 en 113 uren tijd nodig.

Stel je nu voor dat een ontwerper van breipatronen 25 euro per uur zou vragen, wat een redelijke prijs is, dan zou je al snel meer dan 1.327 euro moeten vragen voor 1 patroon. Stel je voor! Een gemiddeld patroon kost 7,50 euro om al het werk een beetje de moeite waard te maken moet je dus al snel 177 patronen verkopen om winst te maken.

En dan zijn de extra kosten zoals de breinaalden, het garen, eventuele knopen, fototoestel en noem maar op er nog niet bijgeteld.

Om eerlijk te zijn is dit iets waar ik eerder niet bij stil stond, ik kocht altijd zo goedkoop mogelijk patronen of zocht zelfs de gratis patronen uit op Ravelry. Na het lezen van dit artikel denk ik hier toch helemaal anders over.

Dit is een vrije vertaling van “the cost of a knitting pattern

 

 

Categorieën: 40 dagen bloggen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: