De milieu-effecten van productie zijn algemeen bekend. Denk bijvoorbeeld aan het overmatig gebruik van water, energie en chemicaliën. Binnen een duurzaam model is het dan ook de bedoeling om deze negatieve effecten te reduceren. Het overmatig gebruik van water, energie en giftige producten moet herleid worden tot een minimum. Daarnaast kan er zoveel mogelijk gewerkt worden met herbruikbare energie of is het soms zelfs mogelijk om positieve energie te produceren tijdens het proces.

Stof tot nadenken:
Iedere jeans van biologisch katoen zorgt voor een halve liter minder chemicaliën in het milieu.

PRODUCTIE OP VERSCHILLENDE NIVEAUS
PRODUCTIE/TEELT VAN GRONDSTOFFEN

De grondstoffen die worden gebruikt bij het maken van een kledingstuk, kennen allemaal een verschillende impact. Afhankelijk van de teelt of productiemethode, worden water, energie en chemische bestrijdingsmiddelen ingezet om de gewassen te telen.

PRODUCTIE EN VEREDELING VAN GARENS EN STOF

Tijdens het productieproces waarin grondstof tot stof wordt getransformeerd, wordt er aan veredeling gedaan. Veredeling geeft bepaalde eigenschappen mee aan garens. Er wordt heel wat gekookt, gebleekt en gewassen om garens te versterken of te laten glanzen bijvoorbeeld. Veredeling kan daarom beschouwd worden als een van de meest schadelijke stappen in het productieproces. Ook kleuren hoort bij de veredeling. Sommige verfstoffen zijn op zich erg giftig. Andere kleurstoffen worden dan weer aan het textiel gehecht met milieuvervuilende hulpstoffen zoals zware metalen.

Belangrijke noot hierbij is dat de wetgeving rond het gebruik van chemicaliën en/of andere milieuwetgeving in de Europese landen veel strenger is dan in bijvoorbeeld in de ontwikkelingslanden, wat de gevolgen laat raden.

Veredelingsbedrijven in Europa zijn verplicht om het water dat ze lozen, te reinigen (volgens de wet reiniging oppervlaktewater).

PRODUCTIE VAN KLEDING

Lokale productie kan de ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook de omstandigheden in de fabriek of het atelier zelf zijn van belang. 

Bron: Close the loop


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: