Textielkunstenaar Kaffe Fassett leeft voor zijn werk. Zijn oeuvre na 50 jaar onafgebroken werken is groot en indrukwekkend, evenals zijn reputatie als liefhebber van kleur.

Kaffe was de dertig al gepasseerd toen hij zijn eerste breiwerk op de naalden zette. Hij was meteen verkocht. Textiel en draad vormden vanaf die eerste trui de materialen waarmee hij tot op de dag van vandaag werkt. “Vanaf mijn jongen jaren was ik bezig met schilderen, maar toen ik die eerste trui had gebreid was ik om. Dat je in een breisel zo mooi kon spelen met kleur bracht me tot de borduurkunst en van daaruit naar patchwork en quilten, waarbij ik mijn eigen stofontwerpen kon maken.”

Zijn kleurrijke ontwerpen, variërend van kleding tot quilts tot manshoge borduurwerken, maakten van deze Amerikaan een gevierd kunstenaar. Zijn werk was te zien in vele toonaangevende musea over de hele wereld. Behalve vrij werk ontwierp Kaffe ook in opdracht voor bekende modehuizen zoals Missoni, voor beroemdheden als Lauren Bacall, Barbra Streisand en Shirley Maclaine en voor allerlei bedrijven en organisaties. En of hij nu kostuums voor een balletgezelschap maakt of een tuin voor de Chelsea Flower Show, kleur is en blijft zijn handelsmerk. “Wat kleur voor mij betekent kan ik niet uitleggen. Kleur verrijkt mijn leven, beter kan ik de magie van kleur niet uitleggen. Het is trouwens niet zo dat ik nooit iets in zwart en wit zou kunnen maken. Het gebrek aan kleur in wit en dat in zwart juist alle kleuren zitten, maakt het een spannende combinatie.”

Kaffe mag dan op leeftijd zijn, zijn dromen zijn nog altijd groots: “Een wolkenkrabber bekleden met mozaïek lijkt me geweldig of een enorm wandkleed maken… als het maar iets groots is!” Gaat het hem dan om de eer, om de enorme omvang van een dergelijk werk? Het antwoord is even verrassend als bescheiden: ‘Het gelukkigst ben ik als ik aan het werk ben; als ik geen project omhanden heb voel ik me verloren. Het grootste compliment dat ik kan krijgen is als mensen geraakt worden door mijn werk en de inspiratie vinden om zelf aan de slag te gaan.”

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: