Dierlijke materialen zijn natuurlijke producten, maar dat wil niet zeggen dat er geen milieu-impact is. Bovendien lijden de dieren vaak. Onder andere veganisten ijveren er voor om echte wol te vermijden.

Wol houdt ons warm in de winter en is vuilafstotend. Als we aan wol denken, denken we meestal aan schapenhaar maar het kan ook gaan om textielvezels van andere dieren zoals angora konijne, alpaca en kasjmiergeiten.

Naast de voordelen kent wol ook enkele nadelen, die vooral gelden voor wol van slechte kwaliteit, die in slechte omstandigheden wordt geproduceerd. Wol kan prikken en allergische reacties veroorzaken. Dit kan komen door de lanoline (of wolvet) of de chemische behandeling die de wol ondergaat. Wol van lage kwaliteit met ruwe vezels kan ook irriteren.

Het is best om wol niet te vaak te wassen en het mag al zeker niet uitgewrongen worden.

Er worden chemicaliën aan wol toegevoegd om het rotten of schimmelen van de dierenvacht tegen te gaan, de wol proper te maken en te verven.

Ook worden de schapen niet altijd diervriendelijk behandeld. Zo is er de techniek ‘mulesing’. Bij deze techniek wordt de huid rond het achterwerk en de staart van de schapen verwijderd. Daardoor groeit er geen wol meer op dit deel en daardoor verminderd de kans op ziektes. Mulesing is een alternatief voor pesticiden maar wel erg dieronvriendelijk. Het scheren van een schaap is belastend voor de rug van het dier. De dieren worden vaak op een te kleine oppervlakte gehouden, wat slecht is voor de bodem en het grondwater. Bodemerosie zorgt er ook voor dat de dieren geen voedsel meer kunnen vinden.

Kies voor gerecycleerde wol, biologische wol en/of lokale wol om je voetafdruk te verkleinen en zo weinig mogelijk dierenleed te veroorzaken. Als je ergens goedkope wol ziet, moet je dit niet vertrouwen want dat kan niet goed zijn.

 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: