Breien is vermoedelijk ontstaan uit oudere, wijdverspreide methodes om van garen textiel te maken. De mens weeft al duizenden jaren stoffen. Voor de introductie van breien en haken deed men in verschillende culturen aan naaldbinden (van het Deense nĆ„lebinding, een neologisme uit jaren 1970). Naaldbinden lijkt op haken, met het grote verschil dat er niet met een haaknaald, maar een gewone naald gewerkt wordt en met korte stukken draad. De draad wordt met de naald door een lus gehaald, waardoor een nieuwe lus ontstaat.Ā Breien zou in het Midden-Oosten ontstaan zijn als een adaptatie van naaldbinden, met twee breinaalden in plaats van een.Ā Vanuit het Midden-Oosten verspreidde de breitechniek tijdens de hoge en late middeleeuwen naar Europa.

knittingmadonna

Halverwege de 14e eeuw duiken er in ItaliĆ« en Duitsland schilderijen op van Maria, waarop zij in het bijzijn van het kindje Jezus breit. Deze ‘breiende madonna’s’ geven aan dat breien zich op dat moment al over delen van West-Europa verspreid had. In de schilderijen doet Maria aan rondbreien en breien in verschillende kleuren, wat bewijst dat de kunstenaars vertrouwd waren met die technieken.Ā Volgens historica Joan Thirsk vormen de schilderijen een indicatie dat breien in de late middeleeuwen wijdverspreid was en misschien zelfs een populair tijdverdrijf voor vrouwen uit de hogere klassen.Ā Niet veel later groeide breien uit tot een aanzienlijke ambacht. De groei werd gedreven door een Europese modetrend: gebreide sokken voor rijke mannen.Ā De toegenomen vraag om kwalitatieve katoenen of zijden sokken ā€“ stoffen die geĆÆmporteerd moesten worden en dus duur waren ā€“ leidde in de 15e en 16e eeuw tot een professionalisering van breien in gilden.Ā De breiersgilden waren alleen toegankelijk voor mannen en vereisten een intensieve vooropleiding.Ā Geleidelijk aan leerden ook werklieden en boeren om goedkoop te breien met de wol van hun eigen schapen. Buiten de steden, waar de gilden het monopolie hadden, breiden zowel mannen als vrouwen. Behalve voor eigen gebruik, breide men ook voor verkoop, een vorm van plattelandsnijverheid.

the_knitting_woman_painting_by_william-adolphe_bouguereau

Voor de industriĆ«le revolutie werden er verschillende toestellen uitgevonden om het breien te vergemakkelijken. Zo vond de Engelse predikant William Lee in 1589 een mechanische breimachine uit, de zogenaamde stocking frame. Het duurde bijna een eeuw eer mechanisch breien goed en wel ingang vond in de Engelse nijverheid. Toch heeft de breimachine van Lee een grote impact gehad. Tot de automatische breimachine in 1864 werd ingevoerd, domineerde verschillende soorten stocking frames de industrie.Ā In 1864 vond William Cotton uit Leicestershire de full-fashioned machine uit. Vanaf de 19e eeuw werden de breimachines mechanisch aangedreven. Tegelijkertijd verschenen ook rondbreimachines op het toneel, waarmee kousen gebreid konden worden. In deze periode konden de machines echter nog niet meerderen of minderen. Daardoor sloten deze producten niet erg fraai om het been. De uitvinding van nylon rond 1940 betekende een ware revolutie, omdat dit materiaal in de vorm van een been kon worden gebracht door het te verhitten. In de twintigste eeuw konden de breimachines steeds sneller breien, en werden de mogelijkheden voor patroonbreien steeds groter.Ā Behalve op het platteland werd er na de industriĆ«le revolutie niet meer gebreid in de westerse wereld, tot breien opnieuw geĆÆntroduceerd werd als vrijetijdsactiviteit in de 19e eeuw.

Bron tekst en foto’s: WikipediaĀ 

Categorieƫn: Wist je dat

1 reactie

Jorien · 30/01/2017 op 08:31

Superleuk en interessant om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: