Toen ik besliste om een nieuwe huisstijl te laten ontwerpen, moest ik ineens ook nadenken over nieuwe visitekaartjes. Ik wil in de toekomst, doe het nu ook al maar heb nog wat tijd nodig om over te schakelen, enkel nog werken met veganistische garens en ook meer dingen maken die je bijvoorbeeld in het huishouden kan gebruiken.

Ik vind het belangrijk om milieubewust te leven. Zero waste enzo, dat lukt mij niet maar ik doe wel mijn best en ben mij daar bewust van. Ik wil andere mensen zoveel mogelijk helpen om ook milieubewust te leven. Je merkt het al, milieubewust zijn is een belangrijk thema bij Made by Lilo.

Hoe kan je ‘milieubewuste’ visitekaartjes maken? Dat vond ik een moeilijke opdracht… Er kunnen kaartjes uit hout gemaakt worden maar daar betaal je een hoge prijs voor en die passen niet zo gemakkelijk in je portemonnee. Kaartjes uit stevig plastiek kan ook maar plastiek vond ik er nu zelf echt niet bij passen. Tot iemand mij op het idee bracht van graspapier te gebruiken.

Graspapier?! Ik had daar zelf nog nooit van gehoord maar het klinkt wel interessant. Dit vond ik op de website van drukkerij zwartopwit:

Spotgoedkoop is het echter niet. Het gras verwerken tot grondstof is een intensief proces. En er kan natuurlijk ook alléén papier gemaakt worden als er genoeg gras gemaaid en voorhanden is. Dus: op is op. Bovendien zijn er ook nog steeds houtvezels nodig. Met alléén gras blijft het papier immers te slap. Graspapier aanbieden is dus een relatief kleine stap. Maar wel één richting ideale wereld.

Uit alle natuurgebieden in Vlaanderen haalt Natuurpunt per jaar zo’n 40.000 ton grasmaaisel. Vroeger werd dit puur gezien als ‘groenafval’. Nu beschouwen ze dit gras eerder als ‘grondstof’. Het maaisel wordt geraffineerd en gescheiden in sappen, eiwitten en vezels.

Van de sappen en eiwitten maken ze potgrond en bodemverbeteraar. Van de droge vezels isolatiematten en…papier. Om je een idee te geven: voor 2 ton papier is ongeveer 600kg gras nodig. 40.000 ton maaisel per jaar opent dus perspectieven!

Dus sinds kort heb ik visitekaartjes die gedrukt zijn op graspapier en helemaal binnen het thema passen. Jammer genoeg kan niet alles op graspapier gedrukt worden maar daar zal ik ook nog wel een oplossing voor vinden, als het nodig zou zijn.

Foto afkomstig van de website van Natuurpunt


4 reacties

Johanna · 17/04/2019 op 14:32

Papier pulp maken en dan met een zeef scheppen zodat je vellen papier krijgt, drogen en snijden zo kun je papier recyclen. Je kunt er verschillende vezels in verwerken.

    Lize · 18/04/2019 op 06:49

    Dat wist ik niet maar is wel interessant om te weten. Bedankt!

Leen · 05/05/2019 op 13:17

Superleuk dat je daar zo mee bezig bent! En ik had ook nog nooit van graspapier gehoord.

    Lize · 06/05/2019 op 07:03

    Ik vind het belangrijk en probeer daar toch meer op te letten. Een tijd geleden met Kathleen samen gezeten en daardoor besloten om een nieuwe weg in te slaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: