Van oorsprong stamt een breiraam uit de middeleeuwen, het is niet helemaal duidelijk waar het ooit begonnen is. Het breiraam wordt veel gebruikt in Zuid-Amerika. Het vermoeden bestaat dat het door de Spanjaarden vanuit Europa overgebracht is, waarna het juist in Europa langzaamaan in de vergetelheid is geraakt.

De techniek lijkt erg op die van punniken, waarbij lussen om spijkers gewisseld worden en over elkaar heen gehaald worden met behulp van een overhaalhaakje. Sommigen gebruiken een breiraam als voorloper om later te leren breien, anderen zijn door een lichamelijke of visuele beperking niet (meer) in staat om de breinaalden te hanteren, waarbij een breiraam dan uitkomst kan bieden. Wat ook leuk is: het breiraam is voor zowel rechts- als linkshandigen geschikt.

In de kunststof spijkers zit een gleufje, waardoor het overhalen van de lussen een stuk makkelijker gaat. Dit is niet het geval bij een houten breiraam met ‘echte’ spijkers. Het gleufje geeft houvast, waardoor het overhaalhaakje niet naast de spijker glijdt en dan in de draad terecht komt. De kunststof ‘knitting loom’ is licht buigbaar, waardoor de steken in het midden strakker kunnen worden. Let bij het werken met een kunststof breiraam dus goed op dat de spanning van het wikkelen en overhalen overal gelijk is. Een voordeel van een houten breiraam is dat het op pootjes staat, waardoor het op tafel kan staan en het breiwerk er onderdoor geleid kan worden.

Wil jij graag leren breien met een breiraam? Ik leer het jou met veel plezier! Stuur een mailtje naar info@madebylilo.be en we komen er samen wel uit.

Deze blog is gebaseerd op een artikel uit Handwerken zonder grenzen 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: