We maken elke dag honderden snelle beslissingen over mensen, gebaseerd op onze ingebouwde vooroordelen. Meestal zijn die onschuldig – denk bijvoorbeeld aan naast wie je gaat zitten in de bus – maar soms kunnen onbewuste vooroordelen kwalijke gevolgen hebben voor onszelf of voor anderen. Het goede nieuws: het is mogelijk om je eigen vooroordelen te herkennen vóór je handelt.
We zijn heer en meester over onze eigen gedachten, toch? Misschien is dat niet zo sterk het geval als we zouden willen. Onze hersenen kunnen maar een beperkte hoeveelheid informatie in één keer aan. Het meeste van wat we elke dag doen gebeurt bijna automatisch of onbewust.
Hoewel we allemaal onbewuste vooroordelen hebben, zijn we ons daar nauwelijks van bewust. Dat komt doordat het woord ‘vooroordeel’ een negatieve bijklank heeft, en we denken graag het beste van onszelf. We associëren onszelf liever met positieve kenmerken en negeren rationele gedachtes die op het tegendeel wijzen. Dat maakt het lastig te accepteren dat we vooroordelen hebben.
Categorieën: Quote

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: