Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Het thema van dit jaar is #EachForEqual voor een gendergelijke wereld. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht.  (Bron: Wikipedia)

Ook vandaag nog kunnen we zowel in de maatschappij, als thuis en in organisaties actief stereotypen doorbreken, onze blik op vrouwen en mannen verruimen, ongelijke situaties aanpakken en prestaties van vrouwen vieren.

Want ook in 2020 is een Internationale Vrouwendag nog relevant. Ondanks de vele stappen vooruit, blijft er genderongelijkheid bestaan. Taken tussen vrouwen en mannen worden vaak nog ongelijk verdeeld, zowel privé als op het werk. Binnen een organisatie worden bepaalde taken dikwijls onbewust doorgeschoven naar vrouwen. Denk maar aan verslag nemen, conflicten in of tussen teams oplossen, ‘vanzelfsprekend’ luisterend oor zijn over werk- en privé-aangelegenheden, … Daarnaast is het niet altijd duidelijk hoeveel tijd en energie er in deze taken kruipen. Als gevolg wordt het werk van vrouwen en mannen niet altijd gelijk gewaardeerd. (Bron: Vlaamse overheid)

In de breiwereld zijn er steeds meer mannen die breien, of die laten zien dat ze breien. Oorspronkelijk werd er vooral gebreid om kleren te maken door de kleermaker en dat waren toen (vooral) mannen. De mannen deden het om hun geld mee te verdienen, terwijl de vrouwen het nu vooral doen ter ontspanning. Ik vind het toch bijzonder om deze evolutie te zien.

Categorieën: As we speak

2 reacties

Villasappho · 08/03/2020 op 16:38

Ik heb nog nooit een man zien breien maar zowel mijn vader als vriend zijn ontzettend handig met de naaimachine. Ik heb een mannenbaan en mijn vorige locatie liep enorm achter. Ik liet ene mannelijke collega mijn ideeën bespreken tijdens vergaderingen dan werden ze namelijk unaniem aangenomen. Blij dat ik er weg ben.

    Lize · 11/03/2020 op 18:59

    Dat kan ik mij voorstellen, dat je blij bent om weg te zijn bij dat werk. Er zijn een paar bekende mannen die breien zoals Arne & Carlos, Mr Knitbear, Bart en Francis en als ik vrijdagavond op café ga breien is daar ook altijd een man bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: