Wat is het meest duurzaam? Een fabriek in Azië waar de werknemers met de fiets naar het werk gaan en waar de machines door zonne-energie worden aangedreven? Of een Europese fabriek die airco nodig heeft om de temperatuur op peil te houden en waar geen hernieuwbare energiebron aan te pas komt?

DE VOORDELEN VAN LOKALE VERSUS OFF SHORE PRODUCTIE

Vandaag wordt kleding vaak ver weg (in India, China, …) geproduceerd. Niet omdat dit per definitie betere producten oplevert, maar wel omdat de kost voor arbeid er veel goedkoper is. Bijkomend is de (milieu)wetgeving vaak lakser of zelfs onbestaande.

De keerzijde van de medaille (waar vaak niet aan gedacht wordt): het hele systeem steunt op een toevoer van fossiele brandstoffen voor de logistiek. Er zou flink wat olie bespaard kunnen worden door lokaal te produceren, aangezien dit de vervoersafstanden danig inkort.

Verder zou lokale productie ons beter bestand maken tegen een mogelijke onderbreking in de globale distributieketen (hetzij door oorlog, economische sancties, politieke strubbelingen, ecologisch of ander onheil.) 
Naast milieu-overwegingen, speelt er ook een economische factor: lokale productie brengt namelijk jobs met zich mee. Daarnaast zouden we de ogen minder makkelijk kunnen sluiten voor slechte sociale en ecologische omstandigheden binnen het productieproces.

PRIJSKAARTJE

Het logische nadeel is dat producten die hier gemaakt worden vaak een stuk duurder zijn. Het minimumloon voor arbeid hier ligt immers 50 keer zo hoog dan in pakweg Bangladesh.

Op dit moment kan lokale (massa)productie op economisch vlak dus onmogelijk concurreren met het globale productiesysteem, dat altijd goedkoper kan leveren (ondanks de grote afstand).

Voor kleinere collecties kunnen de voordelen van lokale productie wél opwegen tegen de risico’s en kosten van een wereldwijd transport en een moeilijke communicatie.

Bron: Close the loop


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: