Hennep 

Hennep wordt vaak genoemd als ecologisch alternatief voor katoen. Het groeit snel en gemakkelijker dan katoen, waardoor het geen kunstmest of insecticiden nodig heeft. Het is erg sterk en duurzaam, maar wel vrij stug. Om het aangenaam te laten aanvoelen op de huid mengt men hennep dus meestal met andere materialen.

Het enige nadeel aan hennep is dat het behandelen van de vezel en het produceren van garen veel energie vragen. Tijdens het productieproces moeten de arbeiders ook goed hun luchtwegen beschermen, net zoals bij de katoenproductie. Biologische hennep scoort beter dan biologisch katoen en is dus een interessant alternatief.

Linnen 

Het is een aangenaam en luchtig materiaal, maar kreukt wel erg snel en is redelijk stijf. Linnen is erg sterk en behoeft niet veel gifstoffen tijdens de teelt. Kies wel steeds voor de biologische variant, want de vlasplant krijgt tijdens de conventionele landbouwfase toch nog gif te slikken.

Linnen is net zoals katoen een van de oudste textielvezels. Momenteel wordt linnen niet meer zo veel geproduceerd, omdat het duurder is in productie dan katoen.

Bamboe 

Bamboe groeit snel zonder toevoeging van pesticides, meststoffen en herbiciden en wordt daarom als een duurzame grondstof gezien. Het textiel dat afkomstig is van bamboe is aangenaam en zacht. 

Er zit helaas een addertje onder het gras als we spreken over bamboetextiel. Er zijn immers twee types bamboevezel en de meest voorkomende is niet per se duurzaam. Enerzijds heb je bamboetextiel dat gemaakt wordt van de vezel die in de stam van de bamboeplant groeit. Dit is een duurzame textielvezel, die van nature een antibacteriële en hypoallergene werking heeft.

Helaas komt de tweede variant veel vaker voor en dat is een geregenereerde textielvezel die gemaakt wordt van houtpulp van bamboe. Deze pulp wordt bewerkt met heel wat chemicaliën waardoor er bamboeviscose/bamboerayon ontstaat. Het kan echter wel duurzaam geproduceerd worden. 

Bron: Weekend Knack


4 reacties

Jasmien · 16/04/2019 op 09:50

interessant logje, bedankt!

Johanna · 17/04/2019 op 14:28

Heel intressant om te lezen. Vroeger dacht je daar nooit over na.

    Lize · 18/04/2019 op 06:50

    Fijn dat jij het interessant vindt. Ik begin er nu pas echt over na te denken maar ik vind het wel interessant om informatie op te zoeken over de verschillende materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: