Het grootste voordeel van plastic is meteen ook het grootste nadeel. Plastic heeft een ongelooflijk lange levensduur en is zo veelzijdig dat het voor allerlei producten gebruikt wordt. Ook in de mode wordt er veel gewerkt met plastic, met alle gevolgen van dien.

Synthetische stoffen worden gemaakt van kunstmatige vezels die door de mens worden vervaardigd uit natuurlijke of synthetische polymeren. Kleding uit synthetische stoffen, zoals fleecetruien of yogabroeken, wordt vaak als het redmiddel voor de duurzame mode gezien omdat er aanzienlijk minder water nodig is dan voor de productie van katoen en er geen insecticiden en pesticiden gebruikt worden. Helaas zijn deze stoffen niet milieuvriendelijk en vervuilen ze het water. 

De vezels voor kunstmatige stoffen kunnen gemaakt worden van petroleum of van gerecycleerd synthetisch textiel. Uiteraard is gerecycleerd polyester veel minder belastend voor het milieu, aangezien er geen nieuwe grondstoffen voor aangeboord moeten worden en er al genoeg plastic op onze planeet rondzwerft. Textiel gemaakt van gerecycleerde PET-flessen wordt daarom beschouwd als een duurzame oplossing, maar recente studies tonen aan dat ook dit soort synthetische materialen het probleem van de plastic soup in stand houden.

Tijdens het slijt- en wasproces van synthetische kledingstukken verliezen ze microplastics in grote getale. Microplastics zijn kleine plastieken partikels die kleiner zijn dan 5mm in diameter. Die komen terecht in de natuur en in de oceaan na was- en draagbeurten. Op die manier komen de plastic deeltjes terecht aan het begin van onze voedselketen en op termijn dus ook in het menselijk lichaam. We vervuilen niet alleen de oceanen met microplastic, maar uiteindelijk ook ons eigen lichaam.

35 % van de microplastics in de oceaan is afkomstig van het wassen van synthetisch textiel. Voor zeedieren is het plastic in onze oceanen een dodelijke bedreiging, maar ook voor mens en milieu is dit slecht nieuws. Niet alleen raakt de biodiversiteit hierdoor in de war, het kan ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wetenschappers vrezen dat de chemicaliën in plastic en de chemicaliën die zich vasthechten aan plastic in de natuurlijke omgeving vergiftiging, onvruchtbaarheid en genetische afwijkingen kunnen veroorzaken.

Bron: Weekend Knack


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: