Geregenereerde natuurlijke polymeren zijn beter bekend onder het begrip semisynthetische stoffen. Dit zijn synthetische vezels met als oorsprong planten en bomen. Het verschil met natuurlijke vezels is dat de semisynthetische vezels nog extra productiestappen nodig hebben om een textielvezel te vormen.

Rayon wordt gemaakt van plantencellulose en dient een zwaar chemisch bad te krijgen voor het bruikbaar is. De plantencellulose die hiervoor gebruikt wordt is meestal houtpulp of bamboe. Er bestaan verschillende soorten rayon, waaronder viscose. Dit wordt ook wel ‘kunstzijde’ genoemd. Deze vezel is erg kreukgevoelig. Dit wordt vaak opgelost door ze te mengen met polyester, een synthetische vezel. Om rayon te maken wordt er gebruik gemaakt van hout en soms is dat hout afkomstig van waardevolle bossen. De productie van rayon kan dus nadelig zijn voor de biodiversiteit.

Lyocell is een goed ecologisch alternatief voor rayon. Het wordt gemaakt van hout, meestal afkomstig van snelgroeiende eucalyptus, uit duurzame bossen en wordt niet bewerkt met giftige stoffen maar met organische chemische stoffen. Lyocell is biologisch afbreekbaar. Tencel is een merknaam van Lyocell. Deze stof lijkt op zijde, absorbeert makkelijk vocht en is sterk. Tencel is duurder dan viscose maar wel veel duurzamer.

Bron: Weekend Knack


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: