Vezels die gemaakt worden uit een kunstmatige grondstof worden synthetische vezels genoemd. De synthetische vezels worden vaak samen gebruikt met bijvoorbeeld natuurlijke vezels om een beter resultaat te krijgen. De oudste en bekendste synthetische textielvezel is waarschijnlijk nylon maar er zijn er nog zoveel meer.

Kunstmatige vezels zijn gemaakt van een stof die niet in de natuur voorkomt. Deze vezels worden gemaakt uit aardgas en aardolie. 60 % van onze kleding wordt gemaakt van katoen, plastic of een mix van polyester en katoen/wol. Het is goedkoop om te produceren, kleurvast en gaat lang mee.

Nylon is de naam van een groep chemische stoffen, de synthetische polymeren of ook wel polyamides genoemd. Nylon is het synthetische alternatief voor het natuurlijke product zijde.

Voor- en nadelen van synthetische vezels 

Synthetische vezels verslijten minder snel en zijn makkelijker proper te maken dan bijvoorbeeld natuurlijke vezels. Textiel gemaakt van synthetische vezels heeft dus vooral een groot gebruiksgemak.

Het grote nadeel is, dat er fossiele brandstoffen nodig zijn voor de productie van synthetische vezels en dat er bij de productie chemische stoffen worden gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Het duurt zo’n 200 jaar voordat de synthetische polymeren beginnen te vergaan wanneer het op een vuilnisbelt beland. Ook na productie blijven synthetische stoffen onze aarde vervuilen. Bij iedere wasbeurt komen miljoenen plastic vezels vrij in het water. Via het afvalwater gaan ze via de riolering naar de oceanen. Zo worden ze onderdeel van de plastic soup, wat een bedreiging vormt voor vissen, zeevogels en zeehonden. Door het eten van vis en andere zeedieren komen die microplastics ook het menselijk lichaam binnen. Hoe slechter de kwaliteit van een kledingstuk, hoe meer deeltjes er vrijkomen.

Huidirritatie 

Kunststoffen zijn gevoelig voor warmte en kunnen krimpen of smelten bij te hoge temperaturen.  Sommige mensen krijgen last van huidirritatie bij het dragen van synthetische vezels. Als je kleding draagt die gemaakt werd van synthetische vezels, kan het vocht niet goed weg als je gezweet hebt en dat kan dus huidirritaties veroorzaken.

Bron: InfoNu en Knack 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: