Er bestaat natuurtextiel maar er bestaan ook synthetische garens.

  • Natuurtextiel is kleding die gemaakt wordt uit natuurlijke materialen van dierlijke of plantaardige oorsprong.
  • Synthetische garens bestaan als dusdanig niet in de natuur, ze zijn gemaakt door de mens.

De grondstoffen voor garens zijn oorspronkelijk afkomstig van planten en dieren. Hoe dichter bij de evenaar het garen geproduceerd wordt, hoe meer plantenvezels er gebruikt worden. Hoe dichter je naar de pool gaat, worden er meer dierlijke vezels gebruikt.

Synthetische garens zoals nylon, perlon, dralon, rayon, viscose… zijn niet in de natuur terug te vinden en door de mens vervaardigd.

Je kan 2 soorten vezels onderscheiden:

  1. Half-synthetische vezels zoals rayon en viscose, dit is geregenereerde cellulose. Cellulose bestaat uit koolstof, waterstof en zuurstof. Het is een bouwstof uit het plantenrijk. Geregenereerde cellulose wilt zeggen dat deze vezels via een chemisch proces worden gemaakt. Wol en katoen geven korte stukjes draad en moeten daarom gesponnen worden, half-synthetische vezels geven een oneindige draad die dus niet moet gesponnen worden.
  2. De synthetische vezels zijn opgebouwd uit steenkool en aardolie en worden vervaardigd door een ingewikkeld technisch proces. De voordelen hiervan zijn dat het slijtvast is, rekvast, goedkoop en dat het niet krimpt. De nadelen zijn dat het ontvlambaar is en dat er weinig vochtopname is waardoor het koel aanvoelt op de huid.

De energie die gebruikt wordt voor half-synthetische en synthetische garens te produceren is schadelijk voor het milieu. De textielindustrie behoort tot de grootste watervervuiler en afvalwaterproducent doordat er zeer veel water wordt gebruikt voor het chemische proces en het kleuren van het garen. Een gevolg daarvan is dat steeds meer mensen lijden aan allergieën voor ‘wol’ en chemische verfstoffen.

Door de synthetische vezels wordt kleding goedkoper maar schiet het ook zijn doel voorbij.

Vroeger werd, een versleten, wollen jas verknipt zodat het kindje dit nog kon dragen. Kleding werd versteld en sokken werden gestopt. Wij hebben veel meer kleding dan onze voorouders ooit gehad hebben. Dit komt onder andere doordat we ons gevoel voor intrinsieke kwaliteit zijn kwijt geraakt. We kennen de kwaliteit van stoffen en garens niet meer. Acryl doet heel hard zijn best om er uit te zien als wol en viscose wilt ons doen geloven dat het zijde is maar dat is helemaal niet zo, ze lijken er inderdaad wel een beetje op maar komen qua warmte en draagcomfort helemaal niet in de buurt van de natuurlijke producten.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: