Ik heb problemen met het afwerken van mijn breiproject. Dat wil zeggen, ik voltooi een gebreid project, maar het ziet er nooit echt goed uit en zeker niet zo goed als op de foto.

“Afwerking” verwijst naar al die extraatjes die een gebreid project er fantastisch laten uitzien. Als je een kledingstuk wilt dat er handgemaakt uitziet, niet zelfgemaakt dan zijn de juiste naden en pasvormen van de mouwen heel erg belangrijk. Hier volgen een paar tips.

  1. Plan de afwerking vanaf het begin

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar een goede afwerking begint bij het breien van het kledingstuk. Mooi gebreide kantsteken zijn belangrijk: ze creëren een opgeruimde vlecht aan de rand van uw kledingstuk. Om een kantsteek te maken haal je de eerste steek averechts af met de draad voor het werk en de laatste steek brei je gewoon rechts. Zorg dat je hiervoor 2 extra steken aan het patroon toevoegt zodat je het patroon zelf niet verandert.

2. De perfecte naden

De inkepingen zijn een grote hulp bij het naaien maar er bestaan ook tips en trucjes voor de perfecte matrassteek. Dichterbij de rand naaien zorgt voor minder “bulk” maar ook voor een minder stevige, meer zichtbare naad. Denk aan wat je aan het maken bent: een zware trui vereist sterke naden die bestand zijn tegen slijtage, een delicate kanten top vraagt een veel lichtere naad en voorzichtigere aanpak.

3. Omarm verkorte rijen

Bij veel patronen werk je de schouders af door een paar steken aan het begin van elke rij af te kanten. Om dit nogal omslachtig is, wordt er aangeraden om verkorte rijen te gebruiken. De combinatie van verkorte rijen en een afkanting met 3 naalden creëert een perfecte, dunne naad die sterk genoeg is om een zakje met stenen te dragen.

4. Het beste compliment is helemaal geen compliment

Een goede afwerking zorgt er voor dat mensen het kledingstuk zien en niet hoe het kledingstuk gemaakt is. Maar soms wil je de aandacht net vestigen op je vaardigheden. Probeer in dit geval de randen vast te maken met een gehaakte ketting in een contrasterende kleur. Het ziet er heel mooi uit en je ziet duidelijk welke steken je moet oppakken.

Dit is een vrije vertaling van “Give your knieling a flourish with flawless finishing“. De foto’s zijn afkomstig van Interweave.

 

Categorieën: BreienInterweave

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: