Wat wol is, weet je waarschijnlijk wel maar wist je ook al dat er heel veel soorten wol bestaan? De ‘klassieke’ wol wordt gemaakt van dierenvachten, je hebt ook ‘kunstmatige’ wol of wol die van planten wordt gemaakt.

Ik ben zelf erg benieuwd naar welke soorten er precies ontstaan en hoe die garens gemaakt worden. Ik wil je graag meenemen in deze zoektocht en de informatie die ik vind met jou delen.

Voor de ‘klassieke’ wol wordt de vacht van een schaap geschoren, de vacht van een dier kan voor ongeveer de helft gebruikt worden om wol van te spinnen. Na het spinnen is de wol nog vervuild met een soort vet, lanoline, dode huidcellen, zweet, pesticiden en meer. Lanoline of wolvet wordt als bijproduct van de wolproductie verkocht en als grondstof in onder andere cosmetica gebruikt. Daarom wordt de wol gewassen in een warm bad of de wol kan industrieel proper gemaakt worden maar daarvoor worden vaak erg sterke chemicaliën gebruikt. De wol wordt daarna vaak ook nog in een zuur bad gestoken om te voorkomen dat de vezels aan elkaar zouden gaan plakken. De propere wol wordt gesponnen tot draden.

De wolvezels van een Merino schaap zijn 10 micrometer dun en de wolvezels van een Schetlandschaap kunnen tot 40 micrometer, daartussen zitten nog vele varianten. De dunste vezels geven de minste huidirritatie. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer.

Wol heeft een hoge elasticiteit, dit wil zeggen dat wol de neiging heeft om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm. Wol is dus veerkrachtig en dit zorgt er voor dat wollenkleding zo zacht aanvoelt.

Schaap, angorakonijn, geit, kameel, alpaca, paard en jak zijn allemaal dieren die wolvezels (kunnen) leveren.

De meeste wol komt tegenwoordig van Merino schapen uit Australië. Er is veel kritiek op de wolproducenten vanwege het ‘mulesen’, dit houdt in dat onverdoofd stukken wol rond de anus van het dier worden weggesneden, om bepaalde infecties veroorzaakt door parasieten te voorkomen.

Bronnen: Duurzame kleren en Wikipedia


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: