Zara, H&M en Primark zijn slechts enkele voorbeelden van merken die om de paar weken nieuwe collecties op de markt brengen. We noemen dat “fast fashion”. Het gaat om goedkope kleren die nauwelijks gedragen worden en meestal op het stort eindigen. De productie en het vervoer van de kleren naar de winkels alleen al zorgen voor 5 % van de wereldwijde jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. Dat is evenveel als de uitstoot door de luchtvaart, een sector die vaak met de vinger wordt gewezen met betrekking tot de impact op het klimaat.

Maar dat is niet alles. Eens ze op het stort terechtkomen (dat geldt voor ongeveer 80 % van de kleren), breken de synthetische stoffen die zo populair zijn in de fast fashion slechts zeer langzaam af. Nylon doet er 40 jaar over om af te breken en polyester zelfs tot 200 jaar.
Hierdoor komen enorme hoeveelheden plastic microdeeltjes in de oceanen terecht. Samen gaat het om het equivalent van 50 miljard plastic flessen per jaar. Ook de productie van katoenen kleren heeft een zware impact op het milieu. Zo is er 2.700 liter water nodig om een t-shirt te maken en 10.000 liter voor een jeans.

Besluit: 
De textielindustrie vervuilt evenveel als de luchtvaart. Zwicht dus niet voor de fast fashion: koop minder, geef de voorkeur aan ‘eco-friendly’ merken en geef ook tweedehands een kans.

Bron: Magazine FAIR


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: