Een paar dagen geleden kwam ik via Priegelblog een interessant artikel tegen op Facebook: “How I learned to stop stashing and use my yarn“. Het leek mij wel leuk omdat hier verder te bekijken en te bespreken.

Je wolvoorraad blijft maar groeien. Je blijft maar doorgaan met wol kopen, er niet van bewust dat je daardoor een monster voedt. Handgesponnen alpaca voor een vest? Ja, graag! Zelfstrepende sokkenwol? Ja! Vaatdoek katoen? Hoe kan ik daar nee op zeggen? Het garen blijft binnenkomen, een voor een, bol per bol en streng per streng, totdat je ineens de realiteit onder ogen ziet:

De wolvoorraad heeft het overgenomen.

Zodra jij je dit realiseert, duurt het even voordat je weet wat je eraan kan doen. Er zijn 5 stadia van “voorraadverzameling”:

yarn stash

 1. Ontkenning
  Je verbergt je wolvoorraad in een kast. Als het niet van de planken valt, is het er niet. Toch?
 2. Boosheid
  Je begint je te verzetten tegen de voorraad wol. Waarom heb je dat allemaal gekocht? Om jezelf te wijzen op die 100 paar sokken die je nog niet hebt gemaakt?
 3. Afdingen
  Je maakt een “afspraak” met je wolvoorraad: je gaat alleen nieuw garen kopen als al je kantgaren opgebruikt is. Twee sjaals gebreid, één nieuwe streng wol kopen.
 4. Depressie
  Waarom zou je breien? De voorraad zal toch nooit kleiner worden. Je hebt STABLE (STash Acquisition Beyond Life Expectancy) bereikt en het heeft zelfs geen zin meer om het gatenmonster te temmen.
 5. Aanvaarding
  Wacht, garen is een levenloos object dus je kan er mee doen wat je wilt! Brei er mee, gebruik het als speelgoed voor de kat, geef het weg, verbrand het garen in een vreugdevuur, wat dan ook. Jij bent de meester van de wolvoorraad!

Zodra je de macht over je wolvoorraad hebt herwonnen, is het gewoon een kwestie van het onder controle te krijgen. Dit zijn 3 belangrijke stappen om de voorraad te verkleinen:

 1. Stop met wol te kopen
  Dit is de moeilijkste stap. Omdat we zo van wol houden, hebben we er zo’n puinhoop van gemaakt. Het is zo moeilijk om die sokkenwol in de koopjes te laten liggen en een prachtige streng handgeverfde zijde te negeren. Als je niet genoeg zelfbeheersing hebt om ineens “cold turkey sheep” te gaan, kan je al proberen om “stash neutraal” te zijn en alleen wol kopen als je er ook opgebruikt hebt.
 2. Gebruik uw voorraad
  Er was een reden waarom je de wol gekocht hebt, en dat was waarschijnlijk niet om de rest van zijn leven in een plastiek doos begraven te worden. Heb je het gekozen voor een trui die je nooit hebt gemaakt? Bekijk wel patroon je er mee wou maken en doe dat dan ook. Als het oorspronkelijk patroon je niet meer aanspreekt, zoek dan een ander patroon en begin daaraan.
 3. Geef het weg
  We hebben allemaal een beperkte tijd om te breien, verspil het niet aan breien met garen waar je niet van houdt. Je kan uiteraard voor elk garen een patroon vinden maar als je het garen niet meer leuk vindt, moet je het loslaten. Laat je vrienden langskomen en garen kiezen uit jouw voorraad. Breng het naar de kringloopwinkel. Bel een woonzorgcentrum in de buurt en vraag of zij het kunnen gebruiken. Iemand anders zal het gebruiken; er is geen reden meer om het te blijven stapelen in je kast en maakt ook ruimte vrij in je hoofd.

Ik zit zelf in de afding fase en gebruik mijn wolvoorraad zonder er nieuwe te kopen.

In welke fase zit jij?


10 reacties

Ellen · 14/03/2018 op 09:30

Super! Ik kan me eigenlijk nog redelijk inhouden en heb nog een beperkte wolvoorraad in vergelijking met anderen oef 😜

Mia Wouters · 14/03/2018 op 10:45

nu ik weet niet goed in welke fase ik pas, ik leef met de zekerheid dat ik binnen 4 jaar met mijn pensioen geen centjes meer zal hebben om garen te kopen, nu sus ik mij dus steeds door te zeggen, dit is voor als ik met pensioen ben… dan kan ik dan nog lekker doorbreien, ja wie zegt wat het zal worden??

  admin · 17/03/2018 op 18:15

  Ik begrijp je redenering wel.

Eilish · 16/03/2018 op 21:36

Ik heb hetzelfde dilemma met stoffen. Ik mag er van mezelf geen meer kopen maar…

  admin · 17/03/2018 op 18:14

  Herkenbaar maar ik moet toegeven, dit jaar lukt het redelijk goed. Alleen is het jaar nog niet zo lang bezig 🙂

minoesjka2 · 17/03/2018 op 17:49

Geweldig, wat een herkenning, maar dan met boeken.
Ik ben nu alweer een jaar of 2 op het punt dat ik (bijna) geen boeken meer koop, maar mijn voorraad ongelezen is nog steeds niet op.

  admin · 17/03/2018 op 18:13

  Ik heb het zowel met boeken als met wol 😉 maar ik heb de bibliotheek ‘herontdekt’ en probeer daar nu zoveel mogelijk boeken te gaan halen.

Hilde · 18/03/2018 op 11:00

Niet met wol, maar met andere materialen voor m’n creatieve hobby’s is dit fenomeen me niet onbekend. Dan zitten er plots zovele ideeën in m’n hoofd dat ik voor al die projecten samen materialen aankoop. Ik zit nu in het stadium van ‘genoeg!’, zelfs zo hard dat het creatieve nu even stilligt. Ik vertrouw erop dat de zin in creativiteit in de lente wel weer terug zal komen. Dus ja…herkenbaar :-). Erg leuk bericht, overigens.

Leen · 13/04/2018 op 14:04

Ik heb hetzelfde met boeken, haha 😀

  admin · 19/04/2018 op 17:45

  Ik heb het met boeken en wol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: